Pemangkin Glassware Membuat Metal Recycling mudah

- Apr 06, 2017 -

Termos dengan partikel terbina dalam membolehkan ahli kimia dengan mudah menggunakan semula pemangkin berharga

Barangan kaca makmal dengan terbina dalam nanopartikel palladium   menjadikan kitar semula dan menggunakan semula pemangkin logam berharga lebih mudah berbanding sebelum ini.

Logam seperti platinum atau emas boleh menjadi pemangkin pelbagai jenis tindak balas kimia, tetapi mereka mahal, itulah sebabnya ahli kimia menggunakan semula dan kitar semula. Selalunya, pemangkin pepejal perlu dipisahkan oleh penapisan dan suci selepas tindak balas, yang boleh bermakna beberapa hilang dan pemulihan boleh menjadi sukar jika mana-mana daripada hasil tindak balas adalah pepejal juga.

114875_shutterstock_522023443.png


sekarang   Xiang Fei   dari National University of Singapore dan rakan-rakan telah bersalut termos dengan partikel palladium, yang bermaksud ahli kimia hanya boleh kosong dan bilas kapal reaksi dan kemudian menggunakan mereka untuk menjadi pemangkin tindak balas seterusnya.

Sebagai nanopartikel logam tidak melekat pada kaca, pasukan Fei dilindungi kaca dengan permaidani skala mikro diperbuat daripada nanofilaments silikon dan mereka bersalut mereka dengan protein melekit sama dengan yang kupang gunakan untuk melekat pada permukaan. Kelalang bersalut masih memangkinkan tindak balas cekap selepas digunakan 20 kali, manakala kecekapan pemangkin commercial turun dengan selepas pernyataan itu dikitar semula hanya sekali.

Pasukan Fei menyaksikan tiada penurunan dalam kecekapan kelalang pemangkin apabila digunakan untuk menghasilkan beberapa gram produk, tetapi ia tidak jelas lagi jika kaedah itu akan bekerjasama dalam reaktor industri dapur.

Sepasang:Electrocrystallization: Breakthrough dalam emas nanopartikel Penyelidikan Seterusnya:Pelajar mempamerkan kemahiran Sains