Pengalir dakwat pada tahun 2017: Perkara besar seterusnya

- Feb 05, 2017 -

Industri pengalir dakwat ini masih mencari perkara yang besar. Kesan tekanan persaingan dalam pasaran kelantangan utama telah mendorong kebanyakan pembekal mendapatkan peluang-peluang baru yang mula tumbuh. Strategi berleluasa sekarang adalah untuk mempunyai sebagai umum portfolio produk yang mungkin, pembenihan pelbagai pasaran masih baru, meminta maklum balas pelanggan seberapa banyak yang mungkin, dan mewujudkan rangkaian nilai awal.


Pembekal juga kini gigih menonton satu sama lain, cepat melancarkan produk setanding yang mengakibatkan hakisan yang membezakan. Ini meletakkan pembekal dalam dilema: salah satu dari satu segi, mereka mahu menjaga teknologi rahsia untuk panjang untuk menyempurnakan mereka dalaman, tetapi, di sisi lain, mereka mesti akan bawa kepada pasaran lebih awal kerana mereka perlukan maklumbalas pelanggan di pasaran-pasaran baru di mana angka merit mahupun keperluan pelanggan yang terkenal.


Sebaliknya, industri ini telah mengenalpasti pelbagai bidang aplikasi baru muncul pada tempoh tahun 2013-2016 memandangkan ia bertujuan untuk memberi nafas baru itu sendiri. Memang sekarang oleh itu susulan fasa dalam banyak bidang. Dalam artikel ini, kita secara ringkas akan menggariskan kemajuan di dalam pelbagai sektor yang baru muncul manakala juga mengenal pasti bidang permohonan nasen bergaya tempahan. Ambil perhatian bahawa permohonan akan disenaraikan dalam tiada perintah tertentu yang penting.


Untuk mengetahui butir-butir mengenai industri dakwat pengalir yang termasuk semua dalam teknologi terkini serta penilaian lebih daripada 24 baru permohonan merujuk kepada laporan kami pada pengalir dakwat pasaran 2017-2027: ramalan, teknologi, pemain. Laporan ini adalah versi terkini kami laporan autoritatif dan komprehensif yang menjadi rujukan industri.

Photovoltaics (PV): Industri PV akan kekal pemandu isipadu/pendapatan utama untuk menembak-jenis menampal. Industri tidak akan membebaskan dirinya daripada dengan aliran jangka panjang: rendah bayaran setiap Kg dan peningkatan inovasi untuk mengurangkan penggunaan Perak setiap wafer. Secara keseluruhannya, kami menjangka 2017 akan merupakan tahun yang akan menyaksikan ledakan separuh pertama terima-kasih kepada akhir dijangka dalam suapan-di-tarif di China; tahun Bilakah trend ke arah serbuk pelbagai bekalan asas akan diteruskan walaupun penguasaan Jepun maker(s) tidak akan rosak; dan tahun Bilakah pelaburan Cina diumumkan $140 bilion dalam industri solar akan menghilangkan kebimbangan payudara yang satu lagi kitaran.

Menyentuh skrin tepi elektronik: industri ini adalah didorong oleh kos dan tekanan untuk mengecilkan bezel. Industri ini, dalam tempoh dua tahun yang lalu, mengalami perubahan langkah sebagai dakwat disembuh foto dan laser-cut mula menggantikan filem tebal polimer standard (PTFs) di supaya 20um atau di bawah linewidth-over-Langkau (L/S) nisbah. Trend ini akan diteruskan dan persaingan antara menggores dan mencetak penyelesaian akan memperhebatkan. Secara keseluruhannya, kami menjangka bahawa 2017 akan tahun apabila catch-up pembekal disembuh foto dan laser-potong akan selesai, membawa kepada kerugian margin sekelilingnya, dan tahun Bilakah proses luar skrin percetakan diambil lebih serius.

Elektronik (IME) di dalam acuan: kepentingan beliau di sebalik tabir IME kekal teguh. Gelombang pertama produk adalah berhampiran dengan pelancaran pasaran, rangkaian nilai sedang dipertingkatkan, pengeluar jumlah terlibat lebih daripada sebelumnya, dan set bahan sedang dalam peralihan luar pengalir dakwat termasuk filem pengalir yang telus, sensor, penggerak dan sebagainya. Secara keseluruhannya, kami menjangka 2017 tahun Bilakah permohonan IME akhirnya berkembang selepas tahun dan mematikan unit mula dibina.

EMI perisaian: EMI dan telah muncul sebagai kawasan baru menarik. Jumlah kerepek dengan perlindungan dan EMI langsung dijangka semakin meningkat pada tahun-tahun akan datang. Pertandingan ini akan menjadi antara sputtering dan menyembur dakwat, dan dalam dakwat pertandingan akan saiz zarah dengan dakwat nano yang menawarkan thinness manakala yang lain menawarkan kos yang lebih rendah. Secara keseluruhannya, kami menjangka 2017 tahun Bilakah pembekal mengumpul lebih banyak pengetahuan tentang pasaran perlu, mewujudkan hubungan pelanggan yang berpotensi, dan memulakan proses kelayakan baru yang pelbagai.

Menepati percetakan: Aerosol dan lain-lain proses percetakan bukan sentuhan kini cerah yang utama untuk percetakan antena dan lain-lain kesan pengalir pada objek 3D. Kapasiti pengeluaran sekarang wujud dalam industri, terutamanya di Asia. Pembekal bahan banyak juga berkelayakan produk mereka dengan proses ini walaupun pengguna akhir masih memberitahu kami bahawa kebanyakan janji terlebih dan terkurang menghantar khususnya dari segi pengaliran peringkat pada suhu rendah annealing. Secara keseluruhannya, kami menjangka 2017 akan menjadi bertambah penting dipertingkatkan dan jumlah jualan walaupun menghadapi pelbagai cabaran berpotensi dalam pasaran elektronik pengguna akhir.

Dicetak filem pengalir yang telus: penambahbaikan teknologi adalah pada titik puncak membolehkan filem mesh logam bercetak berprestasi tinggi dengan linewidths di bawah 5um. Perkembangan ini masih dalam fasa perintis dengan saiz web sempit atau kos yang tinggi, tetapi Walau bagaimanapun mewakili risiko jangka panjang untuk proses mesh logam lain dalam industri semakin kos sensitif. Beberapa nanoparticle Perak TCF teknologi telah kehilangan momentum komersial kerana kebangkrapan Syarikat dan isu-isu aliran tunai, tetapi novel yang baru muncul untuk mengambil tempat mereka. Secara keseluruhannya, kami menjangka 2017 tahun apabila logam bercetak jejaring kemajuan penyelesaian bersama-sama teknologi matang tangga tetapi tidak akan membuat kesan yang komersial.

Automotif: Industri automotif akan terus pasaran yang menarik bagi pembekal pes dengan jangka panjang hasil boleh diramalkan garisan. Aplikasi seperti kerusi bercetak penghunian sensor, sensor sentuh kapasitif bercetak untuk modul infotainments, atau Pemanas kerusi sebahagian besarnya akan meneruskan kemajuan mereka. Usaha untuk membangunkan dan tetingkap secara komersial bercetak de frosters pada substrat polikarbonat akan memperhebatkan. Secara keseluruhannya, kami juga menjangka 2017 tahun Bilakah permohonan IME dalaman automotif akan diumumkan dan tahun Bilakah bercetak mesh logam bagi frosters de tetingkap akan muncul di dalam peringkat awal teknologi peta jalan dari OEM yang utama.

Headband dakwat luar tekstil elektronik: headband dakwat juga boleh digunakan dalam aplikasi luar e-tekstil seperti fleksibel/headband papan litar atau peranti perubatan. Dalam litar yang fleksibel, sangat bertapak atau headband, litar bercetak boleh menyerahkan fungsi walaupun mereka masih boleh mengalami kelemahan biasa kekonduksian yang terhad, pitch resolusi dan solderability. Dalam perubatan peranti, terutamanya apabila panjang dan elastik interconnects dikehendaki untuk menggunakan kemudahan, garisan bercetak mungkin mempunyai kelebihan. Secara keseluruhannya, kami menjangka 2017 tahun Bilakah FPCBs dicetak sedia ada akan terus menguasai.

3D dicetak elektronik (3DPE): kami mengenal pasti 3DPE sebagai seorang Penyambut peluang inovasi di kawasan dakwat pengalir. Idea di sebalik 3DPE adalah untuk menggabungkan percetakan 3D plastik dengan percetakan pengalir dakwat untuk mencipta bentuk 3D yang disesuaikan dengan litar yang terbenam. Ini akan membolehkan reka bentuk dan percetakan 3D dan #39; smartand #39; objek. Peluang inovasi sedang mewujudkan lebih rendah kekonduksian dakwat dan lekatan yang baik kepada pelbagai substrat plastik. Secara keseluruhannya, kami menjangka 2017 supaya tahun ini apabila kami melihat lebih banyak peralatan 3DPE yang diperkenalkan kepada pasaran dan tahun Bilakah kita melihat pengumuman produk dakwat yang bertujuan khusus untuk pasaran ini.

Bercetak PCB: Sebenarnya dicetak PCBs mendapat minat baru pada 2016. Ini adalah Berkat usaha peningkatan sekitar bercetak-inkjet single, double dan kompleks dan lapisan gandaan PCBs bertujuan kedua-dua pada penggemar dan profesional hujung pasaran. Penggunaan pendekatan cetakan dan plet dalam membuat PCBs adalah juga masih sedang menggunakan diperhalusi oleh banyak syarikat, kebanyakannya di Jepun dan Korea. Teknologi adalah lebih matang daripada sebelum tetapi kelebihan kos tidak lagi cukup untuk menjadikannya satu alternatif yang menarik kepada lebih matang, lebih boleh dipercayai dan lebih tinggi jumlah perkhidmatan teknologi. Secara keseluruhannya, kami menjangka 2017 menjadi tahun Bilakah gembar-gembur sekitar pencetak PCB penggemar/DIY akan menenangkan turun, manakala pencetak PCB pelbagai lapisan profesional akan terus mereka lambat dan penembusan pasaran secara kecil-kecilan. Kemajuan teknologi cetak dan plet akan terus di latar belakang, kebanyakannya di Asia Lab, tanpa ketara perdagangan lancar.

Dicetak transistor dan ingatan: transistor bercetak dan memori adalah, dalam beberapa cara, idea permohonan lama. Bercetak transistor telah gagal menunaikan janji mereka. Sekarang, Walau bagaimanapun, kemajuan teknologi, terutamanya dari Jepun, adalah menjanjikan cukup untuk menghidupkan semula kepentingan dalam topik tersebut. Di sini, cetakan halus garis-garis yang sempit akan diperlukan. Memori bercetak juga telah dalam pengeluaran separa komersial selama bertahun-tahun dan kini isu-isu sekitar hasil lebih baik ditangani. Secara keseluruhannya, kami menjangka 2017 tahun apabila terus mencari unik penggunaan transistor bercetak dan memori, dan tahun ini apabila menjadi pembekal dakwat lebih terlibat dengan pencetak untuk menyesuaikan persembahan mereka.

Tatasusunan lampu LED besar-kawasan: aktiviti komersial sekitar percetakan tatasusunan LED kawasan besar mula meningkat. Asas teknologi telah membuat selama 4-5 tahun. Sekarang ada lebih banyak faedah pengguna akhir dan usaha lebih kreatif oleh Syarikat-syarikat yang lebih tinggi dalam rantaian daripada pembekal bahan. Keperluan teknologi adalah mudah, tetapi penyelesaian yang bebas dicetak juga pemasangan satu cabaran yang berdasarkan kekonduksian tinggi dan penggunaan kuasa lebih rendah. Oleh itu, secara keseluruhannya, kami menjangka 2017 tahun Bilakah jualan meningkat pada tahun ini walaupun daripada tempat yang sangat kecil.

Terdapat pelbagai aplikasi lain yang sedang dibangunkan untuk tampal pengalir yang kami anggap dalam laporan kami secara terperinci. Contoh adalah termasuk kawasan besar sensing tatasusunan/sistem, Pemanas loji dan pek bateri, terpilih kekerapan windows, dan banyak lagi. Sila rujuk laporan kami pengalir dakwat pasaran 2017-2027: ramalan, teknologi, pemain untuk mengetahui lebih lanjut mengenai pasaran ini. Ketahui lebih lanjut di acara utama seterusnya topik: dicetak elektronik Eropah 2017 pada 10-11 Mei 2017 di Berlin, Jerman yang dihoskan oleh IDTechEx.

Sepasang:Pasaran elektronik cetak dijangka mencapai US$ 65.0 bilion menjelang 2024; Permintaan untuk pembungkusan bijak perubahan permainan untuk pesaing | TMR Seterusnya:Dakwat hibrid baru Permit elektronik bercetak yang fleksibel tanpa berikut