Inks konduktif Pada tahun 2017: The Next Perkara Besar

- Feb 28, 2017-

F4.jpg Industri dakwat konduktif masih dalam mencari perkara yang besar akan datang. Tekanan persaingan yang buruk dalam pasaran jumlah teras telah membawa kebanyakan pembekal untuk mencari peluang baru tumbuh baru. Strategi berleluasa kini mempunyai portfolio produk seperti yang luas yang boleh, mengikut kekuatan pelbagai pasaran baru muncul, meraih maklum balas pelanggan sebanyak mungkin, dan mewujudkan rangkaian nilai awal.

Pembekal juga kini gigih menonton satu sama lain, dengan cepat melancarkan produk setanding yang menyebabkan hakisan pembezaan. Ini meletakkan pembekal dalam mengikat: satu satu tangan, mereka mahu mengekalkan teknologi rahsia lama untuk menyempurnakan mereka di-rumah, tetapi, di sisi lain, mereka mesti bawa ke pasaran awal kerana mereka perlukan maklum balas pelanggan di pasaran baru di mana tidak angka-of-merit atau keperluan pelanggan yang terkenal.

Di sebalik semua ini, industri ini telah mengenal pasti pelbagai aplikasi baru muncul kawasan dalam tempoh 2013-2016 kerana ia bertujuan untuk memberi nafas baru sendiri. Sekarang itu, adalah fasa susulan dalam banyak bidang. Dalam artikel ini, kita secara ringkas akan menggariskan kemajuan dalam pelbagai sektor yang baru muncul sambil mengenal pasti kawasan permohonan baru tumbuh bergaya terkini. Perhatikan bahawa aplikasi disenaraikan dalam tiada perintah tertentu kepentingan.

Untuk mengetahui butiran mengenai industri dakwat konduktif termasuk semua teknologi terkini serta penilaian lebih daripada 24 permohonan yang sedia ada dan yang baru muncul merujuk kepada laporan kami pada konduktif Ink Pasaran 2017-2027: Ramalan, Technologies, Pemain. Laporan ini adalah versi yang paling up-to-tarikh laporan yang berwibawa dan komprehensif kami yang telah menjadi rujukan industri.

Fotovolta (PV): Industri PV akan kekal jumlah / pemandu pendapatan utama untuk menembak-jenis pes. Industri ini tidak akan membebaskan dirinya daripada trend jangka panjang: kos rendah per Kg dan inovasi tambahan untuk menurunkan penggunaan perak per wafer. Secara keseluruhan, kami menjangkakan 2017 akan menjadi tahun yang akan menyaksikan setengah ledakan pertama terima kasih kepada akhir yang dijangka dalam galakan-tarif di China; tahun apabila trend ke arah pangkalan bekalan serbuk pelbagai akan diteruskan walaupun penguasaan pembuat Jepun (s) tidak akan dipecahkan; dan tahun ini apabila mengumumkan $ 140.000.000.000 pelaburan China dalam industri solar akan menghilangkan kebimbangan kitaran bust lain.

Sentuh elektronik tepi skrin: industri ini didorong oleh kos dan tekanan untuk merapatkan bezel. Industri ini, dalam tempoh dua tahun yang lalu, mengalami perubahan langkah seperti gambar boleh diubati dan laser-cut dakwat mula menggantikan polimer standard filem tebal (PTFs) bagi membolehkan 20um atau di bawah linewidth-over-jarak (L / S) nisbah. Trend ini akan berterusan dan persaingan antara penyelesaian punaran dan percetakan akan terus bertambah. Secara keseluruhan, kami menjangkakan bahawa 2017 akan menjadi tahun apabila pembekal catch-up pada foto boleh diubati dan laser-cut akan lengkap, yang membawa kepada kehilangan margin di sekeliling, dan tahun ini apabila proses baru di luar percetakan skrin yang diambil lebih serius.

Dalam acuan elektronik (IME): di sebalik tabir kepentingan dalam IME kekal teguh. Gelombang pertama produk yang dekat dengan pelancaran pasaran, rangkaian nilai sedang dipertingkatkan, pengeluar jumlah adalah lebih terlibat berbanding sebelum ini, dan set bahan sedang beralih luar dakwat konduktif untuk memasukkan filem telus konduktif, sensor, penggerak, dan sebagainya. Secara keseluruhan, kami menjangkakan 2017 pada tahun apabila aplikasi IME akhirnya berkembang selepas tahun di dalam dan luar bermula.

EMI melindungi: EMI melindungi muncul sebagai kawasan baru yang menarik. Bilangan cip dengan perlindungan melindungi EMI langsung dijangka meningkat dengan pesat dalam tahun-tahun akan datang. Pertandingan ini akan mengandungi antara sputtering dan semburan dakwat, dan dalam dakwat pertandingan akan diberikan kepada saiz zarah dengan dakwat nano menawarkan tipis manakala yang lain menawarkan kos yang lebih rendah. Secara keseluruhan, kami menjangkakan 2017 akan menjadi tahun apabila pembekal menimba lebih banyak pengetahuan mengenai keperluan pasaran, mewujudkan hubungan pelanggan yang berpotensi, dan mula pelbagai proses kelulusan yang baru.

Tekstil elektronik (e-tekstil): Bilangan Pes stretchable di pasaran atau dalam fasa prototaip peringkat akhir semakin meningkat. Dua tahun atau lebih yang lalu, hanya beberapa pembekal ditawarkan dakwat itu tetapi kini ramai telah menunjukkan keupayaan. E-tekstil rantaian nilai masih lemah, harga masih terlalu tinggi dan dakwat umumnya menghadapi persaingan daripada kaedah alternatif seperti benang konduktif. Secara keseluruhan, kami menjangkakan 2017 sebagai tahun di mana lagi produk e-tekstil berasaskan dakwat dilancarkan; tahun apabila jumlah masih kecil; dan tahun apabila industri e-tekstil sebagai inci keseluruhan lebih dekat dengan kejayaan utama.

Percetakan menepati: Aerosol dan proses percetakan bukan kenalan lain kini pesaing utama bagi antena percetakan dan kesan konduktif lain pada objek 3D. Kapasiti pengeluaran kini wujud dalam industri, khususnya di Asia. Banyak pembekal bahan juga telah layak produk mereka dengan proses ini walaupun pengguna akhir masih memberitahu kita bahawa yang paling over-janji dan di bawah-menyampaikan terutamanya dari segi tahap kekonduksian di penyepuhlindapan suhu rendah. Secara keseluruhan, kami menjangkakan 2017 akan menjadi tahun penambahbaikan bahan tambahan lagi dan peningkatan jumlah jualan walaupun potensi cabaran dalam pasaran elektronik pengguna akhir.

Dicetak filem konduktif telus: penambahbaikan teknologi berada pada bucu membolehkan berprestasi tinggi dicetak filem logam mesh dengan linewidths bawah 5um. Perkembangan ini masih dalam fasa perintis dengan saiz web sempit atau kos yang tinggi, tetapi masih mewakili risiko jangka panjang untuk proses mesh logam lain dalam industri yang semakin kos sensitif. Beberapa perak teknologi nanopartikel TCF telah kehilangan momentum komersial kerana kebankrapan syarikat dan isu-isu aliran tunai, tetapi orang-orang yang novel baru muncul untuk mengambil tempat mereka. Secara keseluruhan, kami menjangkakan 2017 menjadi tahun apabila dicetak logam penyelesaian mesh kemajuan di sepanjang tangga kematangan teknologi tetapi tidak akan memberi kesan yang komersial.

Automotive: Industri automotif akan kekal sebagai pasaran yang menarik bagi pembekal pes dengan garis pendapatan diramal jangka panjang. Aplikasi seperti dicetak sensor kerusi penghunian, dicetak sensor kapasitif untuk infotainments modul, atau pemanas kerusi sebahagian besarnya akan terus kemajuan mereka. Usaha-usaha untuk membangunkan dan dicetak secara komersial tetingkap de-frosters pada polikarbonat substrat yang semakin meningkat. Secara keseluruhan, kami juga menjangkakan 2017 akan menjadi tahun apabila aplikasi IME untuk dalaman automotif akan diumumkan dan tahun apabila dicetak mesh logam untuk tetingkap de-frosters akan muncul pada peta jalan teknologi peringkat awal OEM utama.

Dakwat Stretchable luar tekstil elektronik: dakwat regang juga boleh digunakan dalam aplikasi luar e-tekstil seperti papan litar fleksibel / stretchable atau peranti perubatan. Dalam litar fleksibel, sangat mudah dibentuk atau stretchable, litar bercetak boleh menyampaikan fungsi walaupun mereka masih boleh mengalami kelemahan biasa kekonduksian terhad, resolusi padang dan solderability. Dalam peranti perubatan, terutamanya apabila interconnects panjang dan elastik diperlukan untuk penggunaan kemudahan, garis dicetak mungkin mempunyai kelebihan. Secara keseluruhan, kami menjangkakan 2017 akan menjadi tahun apabila sedia ada FPCBs bukan bercetak akan terus menguasai.

3D elektronik bercetak (3DPE): Kami mengenal pasti 3DPE sebagai hadapan peluang inovasi di kawasan dakwat konduktif. Idea di sebalik 3DPE adalah untuk menggabungkan percetakan 3D plastik dengan percetakan dakwat konduktif untuk mewujudkan bentuk 3D disesuaikan dengan litar terbenam. Ini akan membolehkan reka bentuk dan percetakan 3D objek 'pintar'. Peluang untuk inovasi ialah mewujudkan dakwat kekonduksian yang lebih rendah dan lekatan yang baik untuk pelbagai substrat plastik. Secara keseluruhan, kami menjangkakan 2017 akan menjadi tahun apabila kita melihat lebih banyak peralatan 3DPE diperkenalkan kepada pasaran dan tahun apabila kita melihat pengumuman produk dakwat bertujuan khusus untuk pasaran ini.

PCB dicetak: PCB Sebenarnya dicetak menerima minat pada 2016. Ini adalah hasil usaha meningkat sekitar PCB tunggal, double dan berlapis-lapis inkjet dicetak bertujuan kedua-duanya pada penggemar dan profesional hujung pasaran. Penggunaan pendekatan cetak dan-plat dalam membuat PCB juga masih sedang diperhalusi oleh banyak syarikat, kebanyakannya di Jepun dan Korea. Teknologi ini adalah lebih matang daripada sebelum ini tetapi kelebihan kos masih belum cukup untuk menjadikan ia satu alternatif yang menarik untuk teknologi penyandang jumlah yang lebih matang, lebih dipercayai dan lebih tinggi. Secara keseluruhan, kami menjangkakan 2017 sebagai tahun di mana gembar-gembur sekitar penggemar / pencetak PCB DIY akan bertenang, manakala profesional pelbagai lapisan pencetak PCB akan terus penembusan pasaran perlahan dan kecil-kecilan mereka. Kemajuan teknologi di cetak dan plat juga akan terus di latar belakang, sebahagian besarnya di makmal Asia, tanpa pelancaran komersial yang ketara.

Transistor dicetak dan memori: transistor dicetak dan memori yang, dalam beberapa cara, idea aplikasi lama. Transistor dicetak telah gagal untuk menunaikan janji-janji mereka. Sekarang, bagaimanapun, kemajuan teknologi, terutamanya dari Jepun, cukup berjanji untuk mengembalikan minat dalam topik ini. Di sini, percetakan denda garis sempit akan diperlukan. Memori dicetak juga telah dalam pengeluaran separa komersial selama bertahun-tahun dan kini isu-isu berkaitan hasil adalah lebih baik ditangani. Secara keseluruhan, kami menjangkakan 2017 akan menjadi tahun apabila carian untuk aplikasi unik transistor dicetak dan ingatan berterusan, dan tahun ini apabila pembekal dakwat menjadi lebih terlibat dengan pencetak untuk lebih menyesuaikan persembahan mereka.

Kawasan besar LED tatasusunan lampu: Aktiviti komersial di seluruh mencetak tatasusunan kawasan yang besar LED mula meningkat. Asas teknologi telah dalam pembuatan untuk 4-5 tahun yang lalu. Sekarang terdapat minat pengguna akhir dan usaha yang lebih kreatif oleh syarikat-syarikat yang lebih tinggi atas rantai daripada pembekal-pembekal bahan. Keperluan teknologi yang mudah, tetapi penyelesaian tidak bercetak juga pemasangan cabaran berdasarkan kekonduksian yang tinggi dan penggunaan kuasa yang rendah. Oleh itu, secara keseluruhan, kami menjangkakan 2017 akan menjadi tahun apabila peningkatan jualan pada tahun ini walaupun dari asas yang kecil.

Terdapat banyak aplikasi lain yang sedang dibangunkan untuk pes konduktif yang kami anggap dalam laporan kami secara terperinci. Contohnya termasuk kawasan yang besar tatasusunan sensing / sistem, pek bateri dan pemanas kilang, tingkap frekuensi terpilih, dan banyak lagi. Sila rujuk kepada laporan kami konduktif Ink Pasaran 2017-2027: Ramalan, Technologies, Pemain untuk mengetahui lebih lanjut mengenai pasaran ini.

Sepasang:Analisis Printed Market elektronik By bahan (Ink dan Pelapik), Dengan Teknologi (Inkjet, skrin, Gravure, Dan Flexographic), Dengan peranti (Display, Photovoltaic, lampu, RFID, Dan Lain-lain), Mengikut Kawasan Dan segmen Ramalan, 2014-2025 Seterusnya:Teknik Etching Mudah Untuk Mencipta Nanostruktur Left-handed Dan Hak-handed