Electrocrystallization: Breakthrough dalam emas nanopartikel Penyelidikan

- Apr 07, 2017 -

170321100332_1_540x360.jpg

Satu pasukan penyelidikan yang diketuai oleh Profesor Flavio Maran Universiti Padova (Itali) dan Akademi Profesor Kari Rissanen Universiti Jyväskylä (Finland) telah disiarkan dalam Jurnal Persatuan Kimia Amerika kajian penyelidikan yang menunjukkan bagaimana ia adalah mungkin untuk mendapatkan kristal bermutu tinggi terbentuk daripada nanopartikel emas.

"Penyelidikan pada nanopartikel emas adalah bidang kedua-dua kepentingan asas dan gunaan" jelas Academy Profesor Kari Rissanen Jabatan Kimia di Universiti Jyväskylä. X-ray kristalografi adalah kaedah yang paling kuat untuk molekul-struktur penentuan Nanosystems ini, tetapi mendapatkan kristal tunggal berkualiti sesuai untuk analisis X-ray tepat telah kesesakan dalam penyelidikan mencabar ini. masalah ini kini telah berjaya ditangani terima kasih kepada strategi elektrokimia dipanggil electrocrystallization.

X-ray kristal tunggal analisis pembelauan nanoclusters emas - struktur terdiri daripada teras terbentuk daripada berpuluh-puluh atom emas dihadkan dan dilindungi oleh lapisan molekul - mempunyai had intrinsik yang berkualiti kristal tunggal adalah amat sukar untuk mendapatkan. Pasukan ini telah membangunkan kaedah elektrokimia yang membolehkan berkembang kristal ketulenan tinggi dalam kuantiti yang besar dan kualiti kristalografi sangat tinggi. Dengan membenarkan arus yang sangat kecil mengalir di antara dua elektrod, hutan tebal milimeter panjang kristal tunggal boleh dijana terus pada permukaan elektrod.

"Sifat kejayaan kaedah electrocrystallization ini," terus Profesor Maran, "telah dimasukkan ke dalam amalan oleh kristal tunggal X-ray penentuan kristalografi struktur empat nanoclusters berbeza setiap terbentuk daripada 25 atom emas. Bukan sahaja hasil yang berjaya disahkan keberkesanan teknik elektrokimia, tetapi juga membawa kepada penemuan bahawa salah satu daripada kelompok ini crystallizes dengan membentuk jarum yang terdiri dalam rantaian selari nanoclusters emas saling berkaitan, seperti kalung beberapa helai diperbuat daripada emas "mutiara" daripada hanya satu bilion meter . "


Sepasang:Perak nanopartikel secara meluas Digunakan Dalam Seterusnya:Pemangkin Glassware Membuat Metal Recycling mudah