Pendekatan Kompaun Bukan Organik

- Jun 15, 2017-

Bahan-bahan polimer digunakan secara meluas, tetapi hampir semua bahan polimer mudah dibakar, sebahagian daripada bahan pembakaran polimer akan menghasilkan banyak gas dan asap yang berbahaya, Kompaun Inorganik bahaya kebakaran yang dihasilkan telah menjadi kebimbangan global. Penambahan pelindung api yang berkesan, jadi bahan polimer dengan rintangan api, pemadam dan asap, adalah teknologi kalis api semasa dalam kaedah yang lebih biasa. Yang paling mewakili logam retardan sebatian logam bukan organik adalah aluminium hidroksida (ATH). Kompaun Organik ATH kini menjadi contoh beberapa kaedah perencat api sebatian logam sebatian beberapa kaedah rawatan.

Pada sebatian logam anorganik Flame retardants mempunyai kaedah berikut:

(1), pengubahsuaian permukaan: kalis api bukan organik mempunyai polaritas dan hidrofilik yang kuat, dengan keserasian bahan polimer bukan polar adalah kurang, antara muka sukar untuk membentuk gabungan yang baik dan ikatan. Untuk meningkatkan hubungan dan hubungan antara ATH dan polimer, Kompaun Inorganik adalah salah satu kaedah yang paling berkesan untuk merawat retakan api ATH oleh agen gandingan. Ejen gandingan yang biasa digunakan ialah silanes dan titanates. Aktiviti permukaan ATH yang dirawat diperbaiki, pertalian dengan resin meningkat, sifat fizikal dan mekanik produk bertambah baik, kelangsungan pemprosesan resin meningkat, kadar penyerapan kelembapan permukaan ATH berkurang, dan Produk kalis api Pelbagai sifat elektrik, kesan kalis api dari tahap V-1 ke tahap V-0.

(2) ultra-halus: ATH ultra tipis, nano-adalah utama penyelidikan dan arah pembangunan. Penambahan ATH akan mengurangkan sifat mekanik Bahan, Kompaun Inorganik tetapi oleh mikro-ATH dan kemudian mengisi, tetapi akan memainkan kesan tambahan plastikisasi zarah tegar, terutamanya bahan nano. Peranan perencat api dimainkan oleh tindak balas kimia, jumlah retardan api yang sama, Kompaun Inorganik yang lebih kecil saiz zarah, semakin besar kawasan permukaan, lebih baik kesan kalis api.

(3), rawatan ikatan makromolekul: penggunaan kaedah ikatan makromolekul untuk menangani ATH lebih baik daripada agen gandingan aluminat. Ketegangan permukaan ATH yang diubah suai jelas menurun, sudut kontak dengan cecair nonpolar adalah kecil, dan sudut sentuhan dengan cecair kutub jelas meningkat, yang dapat meningkatkan sifat mekanik polimer selepas mengisi.


Sepasang:Kompaun Kompaun Bukan Organik Seterusnya:Kesan Nitrat Perak