Klasifikasi sebatian bukan organik

- Sep 15, 2017 -

Kompaun bukan organik, sebatian tiada kena mengena dengan badan (sedikit berkaitan dengan jasad di perkarangan dan bukan organik kompaun, seperti air), dan sebatian organik, biasanya merujuk kepada tidak mengandungi sebatian karbon, termasuk karbon oksida, karbonat dan karbonat, untuk menembak diri sendiri, dan sebagainya, selepas ini dirujuk sebagai bahan-bahan organik.

Sebahagian besar bahan-bahan bukan organik boleh dikelaskan kepada empat kategori: oksida, asid, alkali dan garam. Bahan-bahan bukan organik dalam organisma terutamanya termasuk air dan ion-ion sesetengah bukan organik seperti Na +, K +, Ca2 +, Mg2 +, Cl - SO42-, dan sebagainya. Hampir mengandungi semua elemen-elemen dalam alam semula jadi yang wujud dalam badan manusia tisu-tisu, yang selain daripada karbon, hidrogen, oksigen dan nitrogen kebanyakannya wujud dalam bentuk sebatian organik, selebihnya secara kolektif dirujuk sebagai organik mineral (atau Abu). Jadi, mineral terutamanya terdiri daripada: air dan garam bukan organik, air boleh diklasifikasikan sebagai: terikat air dan air percuma dan terikat air adalah komponen penting struktur sel, air percuma adalah pelarut yang baik, bahan pengangkutan, mengambil bahagian dalam tindak balas kimia. Garam bukan organik boleh dibahagikan kepada: ion dan sebatian ion adalah aktiviti kehidupan yang mengekalkan sel normal, kompaun adalah kawasan pilihan raya penting daripada sebatian di dalam sel.

oksida

Ia terdiri daripada dua unsur, satu daripadanya adalah sejenis sebatian oksigen. Bahan yang boleh bertindak balas dengan oksigen dipanggil oksida untuk. Mengikut sifat kimia, oksida boleh dibahagikan kepada oksida asid dan alkali oksida. Asid oksida: untuk oksida yang bertindak sebagai asid untuk atau salts dengan air. Untuk contoh, trioksid sulfur, fosforus oksida, karbon dioksida, dan lain-lain, yang kebanyakannya adalah asid oksida.

Oksida alkali: oksida yang boleh bertindak balas dengan asid borang garam dan air, dan produk-produk hanya boleh mempunyai garam dan air, dan lain-lain bahan tidak dapat dikeluarkan. Asas oksida termasuk oksida logam aktif dan lain-lain logam dengan low Sook Yee - oksida harga seperti CaO, BaO dan CrO, MnO.

Asid organik

Satu kumpulan sebatian yang boleh ionize dan menghasilkan H dalam penyelesaian akueus. Pengionan dalam asid hidroklorik, asid sulfurik, asid nitrik dalam air, anion (radikal dalam asid) adalah berbeza, tapi kasi (H) adalah sama, jadi mereka mempunyai tempat yang biasa dalam alam semula jadi, seperti keasidan; Ia boleh membubarkan banyak logam; Boleh membuat kertas biru suami kena ujian bertukar merah dan sebagainya. Definisi yang sempit: kasi terion dalam air penyelesaian adalah semua sebatian ion hidrogen (seperti asid sulfurik). Kebanyakan bahan ini akan larut dalam air, dan beberapa, seperti asid silicic, adalah sukar untuk larut dalam air. Penyelesaian akueus asid adalah secara amnya pengalir, dan asid beberapa wujud dalam bentuk molekul di dalam air dan tidak menjalankan elektrik. Sebahagian asid dissociating menjadi ion positif dan negatif dalam air, boleh mengadakan elektrik.

Banyak lagi yang ditakrif: reaksi boleh menyediakan PROTON dengan asid yang mentakrifkan asid sebagai penerima pasangan elektronik, dan banjaran yang lebih luas. Asid meneutralkan pangkalan, menghasilkan air dan garam.

alkali

Bahan yang rasa pahit dan boleh menukar warna penunjuk yang tertentu (seperti beralih kepada suami kena biru, membuat phenolphthalein yang merah, dll), dan nilai PH adalah lebih banyak daripada 7. Semua ion yang terion dalam air penyelesaian adalah ion-ion Hidroksida, yang bertindak balas dengan asid untuk borang garam dan air. Tipikal mengandungi amine (termasuk ammonia), Sungai soda (natrium Hidroksida) dan kapur terhidrat (kalsium Hidroksida). Konsep asas yang lebih umum adalah bahan yang membekalkan elektron tersebut, atau bahan yang menerima proton

Barang-barang biasa

Karbon dioksida

Gas tidak berbau tak berwarna, asid, larut dalam air (Jumlah nisbah 1:1), sebahagiannya carbonic asid. Gas karbon dioksida yang digunakan untuk membuat alkali industri dan industri gula, dan ia digunakan untuk pengerasan Bottle keluli dan pembuatan plumbum putih. Ia boleh dibakar oleh karbon di udara berlebihan atau diperbuat daripada batu marmar, batu kapur, dolomite calcination atau asid, sebagai satu hasil sampingan bagi industri seperti limau nipis dan penapaian. Karbon dioksida secara amnya tidak membakar dan tidak menyokong pembakaran. Biasa suhu, ketumpatan lebih sedikit besar daripada udara, dan apabila dipanaskan, ia akan menumpukan perhatian pada bahagian atas, sering digunakan sebagai agen extinguishing. Karbon dioksida merupakan bahan mentah yang tidak boleh diketepikan untuk hotosintesis daripada tumbuh-tumbuhan hijau. Karbon dioksida biasanya digunakan sebagai baja di rumah hijau. Pepejal karbon dioksida, biasanya dikenali sebagai ais Kering, boleh menyerap banyak haba apabila ia adalah sublimated, jadi ia digunakan sebagai refrigerant, seperti hujan tiruan, dan digunakan untuk mencipta asap dalam tarian.


Sepasang:Ciri-ciri Bakteria Nanopartikel Silver Seterusnya:Silver nitrat rawatan