Keterangan sebatian bukan organik

- Oct 24, 2017 -

Perkara yang bukan organik merupakan singkatan sebatian organik, biasanya merujuk kepada sebatian yang mengandungi karbon. Sedikit karbon-mengandungi kompaun, seperti karbon monoksida, karbon dioksida, karbonat, sianida, dan sebagainya merupakan bahan-bahan bukan organik boleh dibahagikan kepada oksida, Alkali, garam dan sebagainya.

Sebatian organik definisi organik biasanya merujuk kepada sebatian yang mengandungi karbon, atau hidrokarbon dan derivatif mereka, yang secara kolektifnya dirujuk sebagai sebatian organik.

Description/kawalan

1. organik pula adalah singkatan kepada sebatian organik. Pada masa ini, manusia tahu jenis organik lebih dari 900 juta, jumlah yang jauh lebih daripada yang bukan organik.

2. pada awal 1920-an, saintis telah menggunakan sebatian organik untuk mensintesis sebatian organik yang banyak, seperti urea, asid asetik, lemak dan sebagainya. Pada awal tahun 1920-an, saintis telah diketahui organik daripada haiwan dan tumbuh-tumbuhan dan organisma-organisma lain, jadi kompaun jenis ini dipanggil organik penting. , Sekali gus melanggar jirim organik hanya boleh diperolehi dari konsep organik. Walau bagaimanapun, atas sebab-sebab sejarah dan adat, orang masih menggunakan nama organik.

3. organik secara amnya tidak larut dalam air, larut dalam pelarut organik, takat lebur rendah. Majoriti haba organik mudah reput, mudah untuk membakar. Tindak balas organik biasanya lambat, dan sering disertai oleh kesan sampingan.

4. pelbagai jenis sebatian organik boleh dibahagikan kepada bahan hidrokarbon dan hidrokarbon derivatif dari kedua-dua kategori. Menurut molekul organik terkandung dalam Kumpulan fungsian, dibahagikan kepada alkyl, alkene, alkyne, hidrokarbon aromatik dan alkohol, aldehydes, asid carboxylic, esters dan lain-lain. Mengikut struktur molekul organik karbon fiber, boleh juga dibahagikan kepada Kata majmuk di buka, sebatian carbocyclic dan sebatian heterocyclic tiga kategori.

5. organik adalah penting untuk manusia hidup, hidup, dan pengeluaran. Semua makhluk hidup di muka bumi mengandungi jumlah bahan organik.

Perbezaan utama antara organik dan bukan organik perkara

Perkara yang bukan organik dan organik dalam ciri-ciri dan reaksi perbezaan hanyalah relatif, organik bersyarat, berbeza mempunyai sifat-sifat yang khas. Sebagai contoh, etanol, asid asetik, Asetaldehid, acetone dan air boleh saling miscible; tetrachloride karbon Alkaloacetic asid dan garam logam yang boleh terion dalam air penyelesaian; asid trichloroacetic adalah asid yang kuat; beberapa reaksi, seperti retak haba alkanes dan trinitrotoluene letupan dilakukan segera, dan sebagainya.

Air adalah di perkarangan yang paling banyak dalam sel-sel hidup. Pelbagai jenis organisma, kandungan air yang berbeza; pelbagai tisu, organ-organ, kandungan air adalah juga berbeza.

Kehadiran air dalam sel-sel adalah air percuma dan air bergabung, digabungkan dengan air dan bahan-bahan lain, merupakan satu komponen penting struktur sel, membentuk kira-kira 4.5%; air percuma dalam bentuk percuma, adalah pelarut sel baik, boleh juga akan terlibat secara langsung dalam tindak balas biokimia, tetapi juga pengangkutan nutrien dan bahan buangan. Secara keseluruhannya, semua kegiatan hidup pelbagai organisma adalah tidak boleh dipisahkan dari air.

Kebanyakan garam bukan organik dalam kehadiran ionik Negeri, walaupun kandungannya sangat kecil, tetapi terdapat banyak peranan penting: beberapa garam bukan organik akan beberapa komponen penting obligat kompaun, seperti Fe adalah komponen utama sabit, Mg adalah satu komponen perlu molekul-molekul klorofil; banyak ion garam organik untuk mengekalkan sel-sel dan organisma mempunyai peranan penting dalam aktiviti-aktiviti kehidupan, seperti kandungan kalsium darah adalah terlalu rendah akan muncul sawan; garam organik untuk mengekalkan keseimbangan asid dan alkali sel ini juga penting dalam


Sepasang:Komponen Senyawa Bukan Organik Suhu Tinggi Seterusnya:Kompaun bukan organik yang menamakan garis panduan