Kompaun bukan organik yang pelbagai

- Jul 21, 2017 -

Sebatian organik terutamanya merujuk kepada sebatian karbon (di) (karbon monoksida, kompaun organik karbon dioksida, karbonat dan lain-lain sebatian karbon sederhana yang dikecualikan) secara umum. Boleh diperolehi tumbuhan dan haiwan, arang batu, minyak, gas asli dan pemisahan lain-lain, tetapi kebanyakannya sintetik, organik kompaun mengikut struktur molekul boleh dibahagikan terus di kompaun, sebatian cyclization dan sebatian heterocyclic. Menurut Kumpulan fungsian dibahagikan kepada hidrokarbon, alkohol, aldehydes, asid, dan sebagainya. Bukan organik kompaun berbanding dengan sebatian organik spesies organik, secara umumnya tidak menentu, dan rendah didih, lambat respon, larut dalam pelarut organik, boleh menulis.

Sebatian organik secara amnya dirujuk sebagai sebatian organik selain daripada karbon organik (organik), tetapi juga merangkumi karbon monoksida, karbon dioksida, karbonat, dan sebagainya. Kompaun bukan organik yang sebahagian besar sebatian organik boleh dikelaskan sebagai oksida, asid, kelas yang besar.

Terdiri daripada unsur-unsur dua, satu daripadanya adalah sejenis sebatian oksigen. Kompaun bukan organik bahan yang bertindak balas dengan oksigen dipanggil oksida untuk. Mengikut sifat kimia yang berbeza, oksida kompaun organik boleh dibahagikan kepada dua jenis asid oksida dan beralkali oksida. Oksida asid: untuk oksida yang bertindak sebagai garam dengan air atau sebagai asas. Trioksid sulfur, fosforus pentoxide, karbon dioksida dan sebagainya, kompaun organik dan kebanyakan oksida logam yang ada asid oksida. Oksida alkali: boleh bertindak balas dengan asid untuk menghasilkan garam dan air oksida, dan produk hanya boleh mempunyai garam dan air, boleh tidak mempunyai apa-apa bahan lain dihasilkan.

Kelas sebatian mampu mengion H dalam penyelesaian akueus borang H, relatif ke Pengkalan. Asid sulfurik, asid hidroklorik, asid nitrik pengionan dalam penyelesaian aqueous, kompaun bukan organik yang terhasil anion (asid) adalah berbeza, tetapi kasi terhasil (H) adalah sama, jadi mereka mempunyai tempat yang biasa di kawasan semulajadi, sebagai contoh, dengan masam; Banyak logam; boleh membuat kertas suami kena biru merah dan sebagainya. Hydrochloride dalam erti kata yang sempit definisi: dalam penyelesaian akueus semua ion-ion kationik adalah sebatian ion-ion hidrogen (seperti asid sulfurik). Bukan organik kompaun paling penting bahan-bahan ini akan larut dalam air, sebahagian kecil, seperti: asid silicic, tidak larut dalam air. Penyelesaian akueus asid kompaun organik adalah secara amnya pengalir, sebahagian asid dalam bentuk molekul di dalam air, bukan organik kompaun lekuk; Sebahagian sebatian organik daripada penceraian asid di dalam air sebagai ion-ion positif dan negatif, boleh menjadi pengalir.

Kalsium Hidroksida pahit, penyelesaian yang boleh membuat satu petunjuk tertentu perubahan warna bahan (seperti batu ke biru, demikian itu phthalocyanine phenol merah, dll), nilai PH kompaun bukan organik yang lebih banyak daripada 7. Anion diasingkan dalam penyelesaian akueus adalah semua ion Hidroksida yang bertindak balas dengan asid untuk borang garam dan air.

Natrium klorida asid dan alkali neutralization produk, kompaun organik oleh ion-ion logam (termasuk ion ammonium) dan ion-ion asid.


Sepasang:Kompaun bukan organik semakin tinggi kekuatan Seterusnya:Sifat-sifat sebatian organik dan kegunaan