Kompaun bukan organik empat kategori

- Nov 01, 2017 -

Sebatian organik secara amnya dirujuk sebagai sebatian organik selain daripada karbon organik (organik), tetapi juga merangkumi karbon monoksida, karbon dioksida, karbonat, dan sebagainya. Sebahagian besar sebatian organik boleh dikelaskan sebagai oksida, asid, asas dan salts kelas yang besar.

Apakah perbezaan antara sebatian organik dan sebatian organik?

[Bukan organik]

Perkara yang bukan organik merupakan singkatan sebatian organik, biasanya merujuk kepada sebatian yang mengandungi karbon. Sedikit karbon-mengandungi kompaun, seperti karbon monoksida, karbon dioksida, karbonat, sianida, dan sebagainya merupakan bahan-bahan bukan organik boleh dibahagikan kepada oksida, Alkali, garam dan sebagainya.

【Organic matter】

Definisi organik biasanya merujuk kepada sebatian yang mengandungi karbon atau hidrokarbon dan derivatif mereka secara kolektif dirujuk sebagai sebatian organik.

Description/kawalan

1. organik pula adalah singkatan kepada sebatian organik. Pada masa ini, manusia tahu jenis organik lebih dari 900 juta, jumlah yang jauh lebih daripada yang bukan organik.

2. pada awal 1920-an, saintis telah menggunakan sebatian organik untuk mensintesis sebatian organik yang banyak, seperti urea, asid asetik, lemak dan sebagainya. Pada awal tahun 1920-an, saintis telah diketahui organik daripada haiwan dan tumbuh-tumbuhan dan organisma-organisma lain, jadi kompaun jenis ini dipanggil organik penting. , Sekali gus melanggar jirim organik hanya boleh diperolehi dari konsep organik. Walau bagaimanapun, atas sebab-sebab sejarah dan adat, orang masih menggunakan nama organik.

3. organik secara amnya tidak larut dalam air, larut dalam pelarut organik, takat lebur rendah. Majoriti haba organik mudah reput, mudah untuk membakar. Tindak balas organik biasanya lambat, dan sering disertai oleh kesan sampingan.

4. pelbagai jenis sebatian organik boleh dibahagikan kepada bahan hidrokarbon dan hidrokarbon derivatif dari kedua-dua kategori. Menurut molekul organik terkandung dalam Kumpulan fungsian, dibahagikan kepada alkyl, alkene, alkyne, hidrokarbon aromatik dan alkohol, aldehydes, asid carboxylic, esters dan lain-lain. Mengikut struktur molekul organik karbon fiber, boleh juga dibahagikan kepada Kata majmuk di buka, sebatian carbocyclic dan sebatian heterocyclic tiga kategori.

5. organik adalah penting untuk manusia hidup, hidup, dan pengeluaran. Semua makhluk hidup di muka bumi mengandungi jumlah bahan organik.

Perbezaan utama antara organik dan bukan organik perkara

Perkara yang bukan organik dan organik dalam ciri-ciri dan reaksi perbezaan hanyalah relatif, organik bersyarat, berbeza mempunyai sifat-sifat yang khas. Sebagai contoh, etanol, asid asetik, Asetaldehid, acetone dan air boleh saling miscible; tetrachloride karbon Alkaloacetic asid dan garam logam yang boleh terion dalam air penyelesaian; asid trichloroacetic adalah asid yang kuat; beberapa reaksi, seperti keretakan haba daripada alkanes dan reaksi trinitrotoluene letupan dilakukan segera, dan sebagainya.


Sepasang:Ciri-ciri produk bahan Nano Perak Seterusnya:Mekanisme Cytotoxicity Nanopartikel Silver