Kompaun bukan organik yang menamakan garis panduan

- Oct 13, 2017 -

Kompaun bukan organik, sebatian tiada kena mengena dengan badan (sedikit berkaitan dengan jasad di perkarangan dan bukan organik kompaun, seperti air), dan sebatian organik, biasanya merujuk kepada tidak mengandungi sebatian karbon, termasuk karbon oksida, karbonat dan karbonat, untuk menembak diri sendiri, dan sebagainya, selepas ini dirujuk sebagai bahan-bahan organik.

Nama kompaun organik itu hendaklah ringkas dan tepat untuk menunjukkan struktur perkara itu dinamakan. Ini memerlukan penggunaan nama elemen, akar atau asas untuk menyatakan pelbagai komponen bahan; Menggunakan "preposition kimia" (fungsi menyambung perkataan) untuk merakamkan sambungan setiap komponen bahan.

Garis Panduan penamaan

(1) kimia preposition: nama sistem kompaun itu adalah tanda oleh komponen asas. A preposition kimia adalah infix untuk kompaun yang namanya telah ditubuhkan dengan nama majmuk. Senarai yang berikut.

Ini adalah kombinasi yang mudah. KCl, seperti atom klorin (Cl) dan K (K), dipanggil kalium klorida. NaOH, iaitu Hidroksida (OH-) dan natrium (Na), dipanggil natrium Hidroksida.

Kombinasi molekul dan molekul atau molekul dengan ion-ion. Contohnya, CaCl 2 · H 2 O dipanggil kalsium klorida, dan H O tiga dipanggil hydronium.

(3) generasi yang. Untuk menggantikan atom hidrogen dalam ibu-bapa yang majmuk, seperti 2 NH Cl, yang dipanggil chloromide; NHCl 2 dipanggil dichlorinated ammonia;

ClCH2COOH dipanggil asid chloroacetic. B. Sulfur (atau selenium, tellurium) menggantikan oksigen, seperti asid sulfurik H2S2O3; HSeCN dipanggil selenium diocyanate.

Dikatakan bahawa dua atau lebih daripada molekul-molekul yang sama akan berkumpul, seperti (HF) 2, hydrofluoric asid, (HOCN) 3, 3 polycyanic, (KPO 3) 6.

(2) asas dan akar: asas dan akar adalah kumpulan-kumpulan atom yang wujud dalam sebatian, jika bon covalent dipanggil dengan lain-lain komponen

Ikatan bon valence untuk komponen lain dipanggil akar. Asas dan akar biasanya dinamakan selepas ibubapa sebatian, yang dipanggil asas atau akar. Asas dan akar boleh juga akan dinamakan sempena nama elemen yang dimasukkan, dan nama-nama penuh elemen diletakkan di hadapan, dan orang-orang yang tidak ditambak ketinggalan.

Karbon dioksida

Gas tidak berbau tak berwarna, asid, larut dalam air (Jumlah nisbah 1:1), sebahagiannya carbonic asid. Gas karbon dioksida yang digunakan untuk membuat alkali industri dan industri gula, dan ia digunakan untuk pengerasan Bottle keluli dan pembuatan plumbum putih. Ia boleh dibakar oleh karbon di udara berlebihan atau diperbuat daripada batu marmar, batu kapur, dolomite calcination atau asid, sebagai satu hasil sampingan bagi industri seperti limau nipis dan penapaian. Karbon dioksida secara amnya tidak membakar dan tidak menyokong pembakaran. Biasa suhu, ketumpatan lebih sedikit besar daripada udara, dan apabila dipanaskan, ia akan menumpukan perhatian pada bahagian atas, sering digunakan sebagai agen extinguishing. Karbon dioksida merupakan bahan mentah yang tidak boleh diketepikan untuk hotosintesis daripada tumbuh-tumbuhan hijau. Karbon dioksida biasanya digunakan sebagai baja di rumah hijau. Pepejal karbon dioksida, biasanya dikenali sebagai ais Kering, boleh menyerap banyak haba apabila ia adalah sublimated, jadi ia digunakan sebagai refrigerant, seperti hujan tiruan, dan digunakan untuk mencipta asap dalam tarian.

Asid sulfurik

Asid sulfurik yang tulen adalah sejenis cecair tak berwarna dan tidak berbau, yang mengeluarkan banyak haba apabila dibubarkan. Ia adalah asid yang kuat yang tidak menentu di Takat didih yang tinggi. Ia mudah larut dalam air dan boleh dibancuh dengan air dalam nisbah apa-apa. Sifat-sifat kimia adalah hydroscopicity, hydroscopicity, pengoksidaan kuat, meruap, keasidan dan kestabilan.

Air adalah di perkarangan yang paling banyak dalam sel-sel hidup. Kandungan air yang berbeza dalam jenis organisma; Pelbagai tisu dan organ-organ mempunyai aras air yang berbeza.

Kehadiran air di dalam sel mempunyai dua jenis percuma air dan air. Gabungan air dan lain-lain bahan merupakan satu komponen yang penting dalam struktur sel, membentuk kira-kira 4.5%. Air percuma wujud dalam bentuk percuma, pelarut yang baik bagi sel-sel, dan boleh terlibat secara langsung dalam tindak balas biokimia, serta pengangkutan nutrien dan bahan buangan. Pendek kata, Semua aktiviti kehidupan semua jenis organisma tidak boleh dipisahkan dari air.

Kebanyakan ion garam bukan organik di dalam sel menyatakan wujud, kandungannya, walaupun sangat sedikit, tetapi terdapat banyak fungsi-fungsi penting: sebahagian daripada garam bukan organik yang merupakan satu komponen penting beberapa sebatian kompleks dalam sel, seperti Fe adalah komponen utama sabit, Mg adalah Komposisi klorofil; Ion-ion garam bukan organik yang banyak adalah penting untuk mengekalkan aktiviti kehidupan sel-sel dan organisma, seperti tahap ion kalsium dalam darah yang rendah. Garam bukan organik adalah juga penting untuk mengekalkan keseimbangan ph sel-sel


Sepasang:Keterangan sebatian bukan organik Seterusnya:Silver nitrat sifat-sifat fizikal dan kimia