Peranan sebatian bukan organik

- Sep 29, 2017 -

Kompaun bukan organik, sebatian tiada kena mengena dengan badan (sedikit berkaitan dengan jasad di perkarangan dan bukan organik kompaun, seperti air), dan sebatian organik, biasanya merujuk kepada tidak mengandungi sebatian karbon, termasuk karbon oksida, karbonat dan karbonat, untuk menembak diri sendiri, dan sebagainya, selepas ini dirujuk sebagai bahan-bahan organik.

Sebahagian besar bahan-bahan bukan organik boleh dikelaskan kepada empat kategori: oksida, asid, alkali dan garam. Bahan-bahan bukan organik dalam organisma terutamanya termasuk air dan ion-ion sesetengah bukan organik seperti Na +, K +, Ca2 +, Mg2 +, Cl - SO42-, dan sebagainya. Hampir mengandungi semua elemen-elemen dalam alam semula jadi yang wujud dalam badan manusia tisu-tisu, yang selain daripada karbon, hidrogen, oksigen dan nitrogen kebanyakannya wujud dalam bentuk sebatian organik, selebihnya secara kolektif dirujuk sebagai organik mineral (atau Abu). Jadi, mineral terutamanya terdiri daripada: air dan garam bukan organik, air boleh diklasifikasikan sebagai: terikat air dan air percuma dan terikat air adalah komponen penting struktur sel, air percuma adalah pelarut yang baik, bahan pengangkutan, mengambil bahagian dalam tindak balas kimia. Dan Kata majmuk, garam bukan organik boleh dibahagikan kepada: sel-sel ion untuk mengekalkan aktiviti kehidupan normal, kompaun adalah penting sebahagian komponen daripada obligat oksida majmuk ini terdiri daripada dua unsur, salah satu elemen adalah sejenis sebatian oksigen. Bahan yang boleh bertindak balas dengan oksigen dipanggil oksida untuk. Mengikut sifat kimia, oksida boleh dibahagikan kepada oksida asid dan alkali oksida. Asid oksida: untuk oksida yang bertindak sebagai asid untuk atau salts dengan air. Untuk contoh, trioksid sulfur, fosforus oksida, karbon dioksida, dan lain-lain, yang kebanyakannya adalah asid oksida.

Oksida alkali: oksida yang boleh bertindak balas dengan asid borang garam dan air, dan produk-produk hanya boleh mempunyai garam dan air, dan lain-lain bahan tidak dapat dikeluarkan. Asas oksida termasuk oksida logam aktif dan lain-lain logam dengan low Sook Yee - oksida harga seperti CaO, BaO dan CrO, MnO.

Asid organik

Satu kumpulan sebatian yang boleh ionize dan menghasilkan H dalam penyelesaian akueus. Pengionan dalam asid hidroklorik, asid sulfurik, asid nitrik dalam air, anion (radikal dalam asid) adalah berbeza, tapi kasi (H) adalah sama, jadi mereka mempunyai tempat yang biasa dalam alam semula jadi, seperti keasidan; Ia boleh membubarkan banyak logam; Boleh membuat kertas biru suami kena ujian bertukar merah dan sebagainya. Definisi yang sempit: kasi terion dalam air penyelesaian adalah semua sebatian ion hidrogen (seperti asid sulfurik). Kebanyakan bahan ini akan larut dalam air, dan beberapa, seperti asid silicic, adalah sukar untuk larut dalam air. Penyelesaian akueus asid adalah secara amnya pengalir, dan asid beberapa wujud dalam bentuk molekul di dalam air dan tidak menjalankan elektrik. Sebahagian asid dissociating menjadi ion positif dan negatif dalam air, boleh mengadakan elektrik.

Banyak lagi yang ditakrif: reaksi boleh menyediakan PROTON dengan asid yang mentakrifkan asid sebagai penerima pasangan elektronik, dan banjaran yang lebih luas. Asid meneutralkan pangkalan, menghasilkan air dan garam.

alkali

Bahan yang rasa pahit dan boleh menukar warna penunjuk yang tertentu (seperti beralih kepada suami kena biru, membuat phenolphthalein yang merah, dll), dan nilai PH adalah lebih banyak daripada 7. Semua ion yang terion dalam air penyelesaian adalah ion-ion Hidroksida, yang bertindak balas dengan asid untuk borang garam dan air. Tipikal mengandungi amine (termasuk ammonia), Sungai soda (natrium Hidroksida) dan kapur terhidrat (kalsium Hidroksida). Konsep asas yang lebih umum adalah bahan yang membekalkan elektron tersebut, atau bahan yang menerima proton

garam

Hasil daripada neutralization asid dan asas terdiri daripada ion-ion logam (termasuk ammonium ion) dan ion-ion akar-asid. Terdapat tiga jenis garam dalam kimia: garam yang merupakan garam dalam: ion-ion logam tunggal (termasuk ammonium ion) dan ion-ion bukan logam. Garam asid: terdiri daripada ion-ion logam (termasuk ion ammonium), ion-ion hidrogen dan ion-ion mengikut; Garam asas: terdiri daripada ion-ion logam (termasuk ammonium ion), Anion Hidroksida dan ion-ion mengikut. Garam merupakan satu sumber penting industri kimia yang boleh dijadikan gas klorin, logam natrium, soda ash, berat alkali (sodium bicarbonate, soda penaik), Sungai soda (caustic natrium Hidroksida) dan asid hidroklorik cair.


Sepasang:Silver nitrat sifat-sifat fizikal dan kimia Seterusnya:Kompaun bukan organik yang digunakan sangat luas