Sifat-sifat sebatian organik dan kegunaan

- Sep 01, 2017 -

Majoriti jirim organik boleh dikelaskan kepada oksida, asid, alkali dan garam. Organisma dalam bukan organik yang penting terutamanya air dan ion-ion bukan organik yang sedikit, seperti Na +, K +, Ca2 +, Mg2 +, Cl-, SO42-, dan sebagainya. Tubuh manusia mengandungi hampir semua jenis elemen dalam alam semula jadi, di mana karbon, oksigen, hidrogen dan nitrogen adalah sebahagian besarnya dalam bentuk sebatian organik, selebihnya adalah secara kolektifnya disebut untuk seperti bukan organik (mineral atau Abu). Oleh itu, perkara yang bukan organik terutamanya terdiri daripada: air dan garam bukan organik, yang boleh diklasifikasikan sebagai air: digabungkan dengan air dan air percuma, digabungkan dengan air merupakan satu komponen penting struktur sel, air percuma adalah pelarut yang baik, bahan-bahan pengangkutan, terlibat dalam tindak balas kimia. Garam bukan organik boleh dibahagikan kepada: ion dan sebatian ion untuk mengekalkan aktiviti kehidupan normal sel, di perkarangan merupakan satu komponen yang penting obligat sebatian.

Oksida

Terdiri daripada dua unsur, salah satu daripadanya adalah unsur oksigen kompaun itu. Bahan yang bertindak balas dengan oksigen dipanggil oksida untuk. Mengikut sifat kimia yang berbeza, oksida boleh dibahagikan kepada dua jenis asid oksida dan beralkali oksida. Oksida asid: untuk oksida yang bertindak sebagai garam dengan air atau sebagai asas. Seperti trioksid sulfur, fosforus pentoxide, karbon dioksida dan sebagainya, dan kebanyakan oksida logam ini adalah asid oksida.

Oksida alkali: boleh bertindak balas dengan asid untuk menghasilkan garam dan air oksida, dan produk hanya boleh mempunyai garam dan air, tidak boleh menerima apa-apa bahan lain. Oksida alkali termasuk rendah-valent oksida oksida logam aktif dan lain-lain logam seperti CaO, BaO dan CrO, MnO.

Asid organik

Kelas sebatian yang boleh ionize H dalam penyelesaian akueus. Asid hidroklorik, asid sulfurik, asid nitrik pengionan dalam penyelesaian aqueous, anion terhasil (asid), walaupun berbeza, tetapi kasi terhasil (H) adalah sama, jadi mereka mempunyai tempat yang biasa di kawasan semulajadi, sebagai contoh, dengan masam; Banyak logam; boleh membuat kertas suami kena biru merah dan sebagainya. Dalam erti kata yang sempit, ion-ion kationik dalam penyelesaian air adalah sebatian ion hidrogen semua (seperti asid sulfurik). Kebanyakan bahan ini akan larut dalam air, sebahagian kecil, seperti: asid silicic, tidak larut dalam air. Penyelesaian akueus asid adalah secara amnya pengalir, sebahagian asid dalam bentuk molekul di dalam air, lekuk; sebahagian daripada asid penceraian di dalam air sebagai ion-ion positif dan negatif, boleh menjadi pengalir.

Ciri-ciri: putih atau kelabu ketulan atau Granules bersama. Sensitif kepada kelembapan. Mudah untuk menyerap karbon dioksida dan lembapan daripada udara. Larut dalam air kalsium Hidroksida dan menghasilkan banyak haba, larut dalam asid, penyelesaian yang glycerol dan sukrosa, hampir tidak larut dalam etanol. Ketumpatan relatif 3.32 ~ 3.35. Takat lebur 2572 ° C. didih titik 2850 ℃. Indeks Refractive 1.838. Mengakis.

Kegunaan: 1. boleh digunakan sebagai pengisi, seperti: digunakan sebagai pengisi pelekat epoksi; 2. digunakan sebagai reagen analitikal, analisa gas yang mampu menyerap karbon dioksida, reagen analisis data, reagen berkualiti tinggi untuk pengeluaran semikonduktor pelanjutan, proses percambahan, makmal ammonia pengeringan dan alkohol off l air dan sebagainya. 3. digunakan sebagai bahan mentah, boleh menghasilkan kalsium karbida, soda ash, serbuk bleaching, juga digunakan untuk kulit, pembersihan air sisa, kalsium Hidroksida dan pelbagai sebatian kalsium; 4. boleh digunakan sebagai bahan logam fluks binaan, simen cepat-6, boleh juga digunakan untuk bahan refraktori desiccant; 7. boleh menjadi jentera pertanian yang dirumus dan gam dan epoxy dalam air (2) boleh digunakan sebagai minyak sayur-sayuran decolorizer, pembawa dadah, ianya berasaskan tanah dan baja kalsium; Pelekat, dan juga digunakan sebagai tindak balas pra dengan 2402 resin reactants; 8. bagi rawatan air sisa berasid dan udara enap cemar; 9. boleh juga digunakan sebagai dalam Relau untuk mematikan ejen pelindung, penggunaan limau nipis kapasiti penyerapan lembapan, supaya dandang wap air 10, boleh bertindak balas dengan air untuk menyediakan kalsium Hidroksida, persamaan tindak balas: CaO + H2O = Ca (OH), reaksi permukaan th Sistem boleh menjadi Kering, bagi mengelakkan kakisan, sesuai untuk tekanan rendah, tekanan sederhana, kecil keupayaan gendang dandang jangka panjang perlindungan; 2, kepunyaan tindak balas.


Sepasang:Kompaun bukan organik yang pelbagai Seterusnya:Bahaya Silver nitrat yang