Kompaun bukan organik yang digunakan sangat luas

- Sep 27, 2017 -

Fluorine ialah hijau kuning yang terang, dengan kuat mengakis dan merengsa gas, dan ammonia, logam dan lain-lain tindak balas yang ganas. Sifat sering kehadiran sebatian organik atau bukan organik, fluorida terutamanya daripada fluorite, cryolite, apatite.

Fluorine dan sebatian yang digunakan secara meluas dalam sektor perindustrian. Mereka digunakan dalam industri kimia untuk pengilangan ubat-ubatan, racun makhluk perosak, refrigerants kompaun bukan organik, pemangkin tindak balas organik, pengawet kayu, fluoroplastics dan fluororubins, dan lain-lain di kawasan perindustrian ringan bagi pembuatan kaca, enamels dan Licau bahan, bahan binaan menggores kaca; Industri logam sebatian organik bukan feros pengekstrakan logam, besi dan keluli smelting, pengeluaran khas kimpalan, elektrod luar; industri pertahanan bagi pembuatan roket sistem bahan api yang bertenaga tinggi.

Keracunan akut: penghasilan kepekatan tinggi fluorida penyedutan gas atau Wap, serta-merta menyebabkan mata, hidung dan gejala-gejala kerengsaan saluran pernafasan, batuk, pembakaran farinks, kompaun organik dada ketat dan sebagainya. Kes-kes yang teruk boleh berlaku kimia radang paru-paru, pulmonari edema atau asphyxia refleks. Kulit atau membran mukus pendedahan kepada asid hydrofluoric menyebabkan terbakar.

Kesan kronik: pendedahan jangka panjang kepada fluorida boleh menyebabkan penyakit industri fluorida, awal pinggang, kaki, tulang belakang dan lutut sakit, pening, Tinitus, kembung atas dan gejala-gejala lain, diikuti oleh kes-kes yang teruk tulang tulang belakang, sakit sendi dan aktiviti bersama terhad, rangka malformasi. Selalunya hubungan dengan kepekatan rendah fluorida, boleh berlaku rinitis kronik, pharyngitis, bronkitis dan gigi menggores, asid hydrofluoric boleh menyebabkan kulit anda melecur.

1. penyedutan keracunan fluorida akut keracunan, kompaun bukan organik yang serta-merta dikeluarkan dari tempat kejadian pencemaran udara, oksigen, rehat dan hangat, membuka saluran udara, dan aktif menghalang laryngeal edema dan berlaku edema pulmonari. Lisan keracunan, tepat pada masanya muntah-muntah, gastrik lavage dan kemudian lisan susu, susu soya untuk melindungi di lambung. Boleh menggunakan awal, mencukupi dan jangka pendek dalam glucocorticoids, untuk mengekalkan imbangan air dan elektrolit, untuk mencegah jangkitan sekunder. Tepat pada masanya, berulang, kalsium cukup kompaun bukan organik yang penting, ada 10% kalsium gluconate penyelesaian 10ml ~ 20ml larutan suntikan, 2 kali sehari ~ 3 kali, manakala tambahan magnesium yang sesuai.

2. perindustrian fluorida penyakit mungkin sesuai untuk mengukuhkan pemakanan, vitaman tambahan, dan diberikan rawatan gejala.

3. Hydrofluoric asid membakar serta-merta selepas terbakar dengan banyak air atau saline pengairan, biasanya tidak kurang daripada 30min. Boleh digunakan 10% kalsium gluconate penyelesaian atau penyelesaian kalsium klorida merendam tempatan, Mampat basah, suntikan. Kesakitan yang teruk, boleh ditutup sebahagiannya dengan procaine. Muncul lepuh, nekrosis kompaun bukan organik, dll, tepat pada masanya untuk memberikan rawatan pembedahan. Mata terbakar harus tepat pada masanya dengan saline atau mudah alih air basuh lebih daripada 15 minit, 0.5% hingga 1% kokain titis untuk melegakan kesakitan, dan kemudian gunakan ubat titis mata antibiotik dan deksametason titis titis seli. Kalsium tambahan mengikut situasi itu kalsium, secara umumnya dengan 10% kalsium gluconate penyelesaian pemakanan suntikan. Cahaya pesakit boleh prednisone lisan 10mg, kompaun organik sebanyak tiga kali sehari, sekali setiap 3d ~ 5d; berat badan, pemakanan harian infusi deksametason 10mg ~ 20mg, sekali setiap 3d ~ 5d.

Mengukuhkan pengudaraan, kompaun organik memastikan bahawa kepekatan fluorida selaras dengan piawaian Kebangsaan. Mengukuhkan pendidikan Keselamatan, perlindungan diri yang ketat. Kerja pra peperiksaan sepanjang tempoh pemeriksaan fizikal 1 tahun 1, untuk mengelakkan kontra.


Sepasang:Peranan sebatian bukan organik Seterusnya:Kompaun bukan organik yang sama