Rendah-suhu berikut sangat pengalir dakwat Perak untuk elektronik yang fleksibel

- Jan 16, 2017 -

Sekumpulan reserchers melaporkan satu prosedur sintesis naif bagi pembangunan yang tahan lama, bebas-zarah dan suhu rendah berikut Perak pelopor organik (SOP) dakwat dengan menggunakan ligands rendah mendidih-point ringan organik complexing.
Example of a flexible-circuit film. Source: Patrick Mansell/PennStateDakwat yang synthesised telah dicetak pada substrat berubah-ubah seperti kaca, haiwan kesayangan dan PI oleh kaedah-kaedah percetakan spin-salutan dan muncung-jet.

Lekatan dan kekonduksian tinggi

Filem-filem yang dicetak sebagai telah sintered pada suhu rendah (andlt; 90 ° C) untuk mencapai lancar filem Perak mempunyai kekonduksian tinggi dan lekatan. Filem bersalut spin SOP di kaca annealed pada 60 ° C dan muncung-jet filem bercetak pada haiwan kesayangan sintered pada 75 ° C menghasilkan tinggi conductivities 1,07 × 106 S/m dan 2.74 × 106 S/m, masing-masing, yang akan hanya satu-perintah-dalam-magnitud yang lebih rendah daripada sebahagian besar Perak (~ 107 S/m). Filem-filem Perak berkaitan dengan cahaya – pemancar diodes (LED) juga menunjukkan kekuatan lekatan melalui lenturan dan piuhan ujian.

Sepasang:Dakwat digital percetakan sedia pengalir dengan mensasarkan pengeluaran berskala penuh Seterusnya:Bagaimana dakwat pengalir memenuhi permintaan pasaran