NANOWIRE "DAKWAT" DAYAKAN BERASASKAN KERTAS CETAK ELEKTRONIK

- Jan 06, 2017-

Dengan penggantungan Tiny logam kecil dalam cecair, saintis Universiti Duke akan menggelegak sehingga pengalir Pencetak pancut dakwat "dakwat" untuk mencetak litar yang murah, disesuaikan corak pada permukaan apa saja.

Elektronik cetak, yang mana telah digunakan pada skala yang luas dalam peranti seperti pengenalpastian anti-kecurian frekuensi radio (RFID) tag anda mungkin mencari di belakang DVD baru, pada masa ini mempunyai kelemahan utama: untuk litar untuk bekerja, mereka terlebih dahulu perlu dipanaskan untuk mencairkan semua Tiny bersama ke dawai pengalir tunggal, menjadikannya mustahil untuk mencetak litar murah plastik atau kertas.

Satu kajian baru oleh Duke penyelidik menunjukkan bahawa menyesuaikan bentuk Tiny dalam dakwat mungkin hanya menghapuskan keperluan untuk haba.

Dengan membandingkan konduktiviti filem-filem yang dibuat daripada pelbagai bentuk nanostruktur Perak, penyelidik mendapati bahawa elektron zip melalui filem-filem yang diperbuat daripada Perak nanowires jauh lebih mudah berbanding filem-filem yang dibuat daripada bentuk lain, seperti nanospheres atau microflakes. Malah, elektron mengalir begitu mudah melalui filem-filem nanowire bahawa mereka boleh berfungsi dalam litar bercetak tanpa perlu untuk mencairkan mereka semua bersama-sama.

"Nanowires yang mempunyai kali 4,000 kekonduksian yang lebih tinggi berbanding yang lebih biasa digunakan Perak Tiny yang anda akan dapati di bercetak antena untuk tag RFID," kata Benjamin Wiley, Penolong Profesor kimia di Duke. "Jadi jika anda menggunakan nanowires, maka anda tidak perlu memanaskan litar bercetak sehingga apa-apa suhu yang tinggi dan anda boleh menggunakan plastik atau kertas yang lebih murah."

"Benar-benar ada apa-apa lagi saya boleh fikirkan selain nanowires Perak ini bahawa anda hanya boleh mencetak dan ianya hanya pengalir, tanpa apa-apa pemprosesan semula," Wiley ditambah.

Jenis elektronik bercetak boleh mempunyai aplikasi jauh melangkaui smart pembungkusan; penyelidik membayangkan menggunakan teknologi untuk membuat sel solar, dicetak memaparkan, LED, skrin sesentuh, penguat, bateri dan walaupun sesetengah peranti elektronik bio kardioverter. Keputusan muncul dalam talian Dis. 16 dalam bahan-bahan digunakan ACS dan antara muka.

Perak menjadi go ke bahan untuk membuat cetakan elektronik, Wiley berkata, dan sejumlah kajian Tempahan telah muncul mengukur konduktiviti filem dengan pelbagai bentuk nanostruktur Perak. Walau bagaimanapun, perbezaan eksperimen membuat perbandingan secara langsung antara bentuk yang sukar, dan beberapa laporan telah dikaitkan konduktiviti filem dengan jumlah jisim Perak yang digunakan, faktor penting apabila bekerja dengan bahan yang mahal.

"Kami ingin menghapuskan apa-apa bahan tambahan dari dakwat dan mengasah semata-mata di atas jumlah pingat perak dalam filem-filem serta hubungan antara nanostruktur sebagai sumber hanya kepelbagaian," kata Ian Stewart, hari pelajar siswazah di dalam makmal dan pengarang pertama atas kertas ACS.

Stewart dikenali resipi yang digunakan untuk memasak nanostruktur Perak dengan pelbagai bentuk, termasuk Tiny, microflakes dan nanowires yang pendek dan panjang, dan bercampur nanostruktur ini dengan air suling agar mudah "dakwat." Beliau kemudian mencipta satu cara yang cepat dan mudah untuk membuat filem-filem nipis yang menggunakan peralatan yang terdapat di hampir mana-mana makmal--slaid kaca dan pita bermuka.

"Kami sentiasa punch lubang" Cut "telaga-telaga dari pita bermuka dan terperangkap ini slaid kaca," kata Stewart. Dengan menambah isipadu tepat dakwat ke dalam pita setiap "baik" dan kemudian Pemanas wells--sama ada untuk suhu yang agak rendah disejat semata-mata air atau suhu yang tinggi untuk memulakan lebur struktur bersama-sama--beliau mencipta pelbagai filem untuk menguji.

Pasukan itu mengatakan mereka tidak terkejut bahawa filem-filem lama nanowire mempunyai kekonduksian yang tertinggi. Elektron biasanya mengalir dengan mudah melalui nanostruktur individu tetapi tersekat apabila mereka terpaksa melompat dari satu struktur yang lain, Wiley diterangkan, dan nanowires panjang mengurangkan bilangan elektron yang perlu untuk membuat ini "melompat".

Tetapi mereka terkejut melihat betapa drastik perubahan adalah. "Resistivity dalam filem-filem lama Perak nanowire adalah beberapa perintah magnitud yang lebih rendah daripada Perak Tiny dan hanya 10 kali lebih habat daripada Perak tulen," kata Stewart.Pasukan kini bereksperimen dengan menggunakan jet aerosol untuk mencetak nanowire Perak dakwat pada litar yang boleh digunakan. Wiley berkata mereka juga mahu meneroka sama ada bersalut Perak tembaga nanowires, yang jauh lebih murah untuk menghasilkan daripada nanowires Perak tulen, akan memberi kesan yang sama.

Kajian ini disokong oleh pembiayaan daripada Yayasan Sains Kebangsaan (ECCS-1344745 dan DMR-1253534) dan yang GAANN Fellowship melalui Jabatan Kimia Duke.


Sepasang:Perak Nanowires dan Sertai Graphene tentera untuk paparan skrin sentuh Seterusnya:Saintis cipta Laser kecil menggunakan Perak Tiny