Dakwat hibrid baru Permit elektronik bercetak yang fleksibel tanpa berikut

- Jan 20, 2017 -

Litar elektronik terus dari pen.
Kredit: Imej ihsan INM - diterbitkan-Institut für Neue Materialien gGmbH

Kajian saintis-saintis di INM telah digabungkan faedah daripada bahan-bahan elektronik yang organik dan bukan organik dalam jenis dakwat hibrid baru. Ini membolehkan litar elektronik digunakan untuk kertas secara langsung dari pen, sebagai contoh.

Elektronik yang masa depan akan dicetak. Litar yang fleksibel dapat dikeluarkan telah Kerajang atau kertas yang menggunakan proses percetakan dan permit Reka bentuk futuristik dengan diodes melengkung atau unsur-unsur input. Ini memerlukan bahan-bahan elektronik cetak yang boleh dicetak dan mengekalkan tahap kekonduksian yang tinggi semasa penggunaan walaupun mereka permukaan melengkung. Ada cuba dan bahan-bahan yang diuji merangkumi polimer organik, pengalir dan Tiny diperbuat daripada pengalir oksida (TCOs). Kajian saintis-saintis di INM--diterbitkan-Institut bahan-bahan baru telah kini digabungkan manfaat daripada bahan-bahan elektronik yang organik dan bukan organik dalam jenis dakwat hibrid baru. Ini membolehkan litar elektronik digunakan untuk kertas secara langsung dari pen, sebagai contoh.

Pemaju akan menunjukkan keputusan dan kemungkinan-kemungkinan yang mereka tawarkan pada berdiri B46 di Dewan 2 pada yearand ini #39; s Hanover Trade Fair sebagai sebahagian daripada perdagangan utama menunjukkan andamp penyelidikan; Teknologi yang berlangsung dari 25 hingga 29 April.

Untuk mencipta dakwat hibrid mereka, para saintis penyelidikan bersalut Tiny yang diperbuat daripada logam dengan polimer organik, pengalir dan digantung mereka di campuran air dan alkohol. Suspensions ini boleh digunakan secara langsung ke atas kertas atau dengan kerajang aluminium menggunakan pen dan mereka kering tanpa apa-apa proses selanjutnya kepada bentuk litar elektrik.

andquot; Polimer pengalir elektrik digunakan dalam OLEDs, sebagai contoh, yang juga boleh dihasilkan pada substrat fleksibel, andquot; menjelaskan Tobias Kraus, Ketua Kumpulan Penyelidikan pembentukan struktur pada INM. andquot; Gabungan logam dan zarah nano yang kami memperkenalkan di sini bergabung fleksibiliti mekanikal dengan keberkesanan logam dan meningkatkan conductivity.andquot elektrik;

Pemaju menggabungkan polimer organik dengan emas atau Perak Tiny. Sebatian-sebatian organik mempunyai tiga fungsi: andquot; dalam satu tangan, Kata majmuk yang berfungsi sebagai ligands, memastikan bahawa Tiny itu kekal digantung dalam campuran cecair; penumpuan sebarang zarah akan mempunyai kesan negatif ke atas proses percetakan. Pada masa yang sama, ligands organik dalam memastikan bahawa Tiny yang mempunyai susunan yang baik apabila pengeringan. Akhirnya, sebatian-sebatian organik yang bertindak sebagai ´hinges´: Jika bahan bengkok, mereka mengekalkan konduktiviti elektrik. Dalam lapisan zarah-zarah logam tanpa keris polimer konduktiviti elektrik dengan cepat akan hilang apabila bahan bengkok, andquot; saintis bahan Kraus terus. Gabungan kedua-dua bahan, apabila bengkok, konduktiviti elektrik adalah melebihi semua dalam semua lapisan yang dibuat semata-mata daripada polimer pengalir atau lapisan diperbuat daripada logam Tiny semata-mata.

andquot; Tiny logam dengan ligands sudah dicetak untuk borang elektronik hari ini, andquot; menjelaskan ahli kimia fizikal Kraus, menambah bahawa kulit kerang kebanyakannya terpaksa dikeluarkan oleh satu proses berikut kerana, walaupun di satu sisi mereka mengawal susunan Tiny itu, di sisi lain, mereka bukan pengalir. Beliau menambah bahawa ini adalah sukar bagi pengangkut bahan yang sensitif kepada suhu seperti kertas atau polimer filem kerana ini akan rosak semasa proses berikut. Kraus meringkaskan hasil penyelidikan beliau, berkata, andquot; dakwat hibrid baru kami akan pengalir sebaik mereka yang telah dikeringkan juga terutamanya mekanikal fleksibel dan mereka tidak memerlukan sintering.andquot;


Sepasang:Pengalir dakwat pada tahun 2017: Perkara besar seterusnya Seterusnya:MIT penyelidik membangunkan proses percetakan label elektronik