Saintis cipta Laser kecil menggunakan Perak Tiny

- Jan 06, 2017-

Ahli-ahli sains di Finland telah mengorak langkah untuk generasi baru daripada laser ultrafast nanoscale. Penyelidik di Universiti Aalto telah mencipta laser yang bekerja pada skala harga tersebut, lampu boleh melantun ke belakang hanya beberapa ratus kali.

Plasmic laser menjana gelombang cahaya boleh dilihat menggunakan mod kekisi gelap, yang pertama.

Kebanyakan laser bergantung kepada cermin untuk menjana isyarat maklum balas yang diperlukan untuk cahaya laser. Nano laser menggunakan radiative gandingan antara Perak Tiny, sebaliknya. Tiny penjana laser yang disusun dalam pelbagai berkala, setiap zarah--mengukur hanya 100 nanometers merentasi--tindakan sebagai antena yang kecil.

Tenaga input yang diperlukan untuk mencetuskan cahaya laser ini disediakan oleh molekul kalimantang organik. Kerana laser cahaya gelombang dan Langkau di antara perlawanan Tiny, pelbagai memancarkan serentak.

Laser yang kecil boleh menjadi banyak berguna dalam bidang Sains, tetapi mereka juga boleh menjadi amat sukar untuk bekerja dengan. Dalam kes ini, cahaya laser dicipta buat kecil-kecilan itu boleh juga tidak kekal lama untuk menjadikannya berguna.

Penyelidik skirted masalah dengan menggunakan apa yang dipanggil andquot; modes.andquot gelap;

andquot; Cara gelap boleh difahami secara intuitif dengan mempertimbangkan antena biasa: antena yang tunggal, apabila didorong oleh arus, memancarkan kuat, manakala dua antena--jika didorong oleh bertentangan dengan arus dan kedudukan yang sangat dekat antara satu sama lain--memancar sangat sedikit, andquot; penyelidik Paivi Tormberkata dalam satu kenyataan akhbar. andquot; Mod yang gelap dalam pelbagai nanoparticle yang mendorong arus bertentangan dengan fasa yang sama dalam setiap nanoparticle, tetapi kini dengan frequencies.andquot cahaya yang boleh dilihat;

Penyelidik juga mendapati cara yang unik untuk membenarkan cahaya melarikan diri dalam linkungan yang dibenarkan pelbagai kecil.

andquot; Dengan menggunakan pelbagai saiz kecil, kami mendapati laluan melarikan diri dengan cahaya, andquot; pelajar doktor falsafah dijelaskan Heikki Rekola. andquot; Ke arah tepi pelbagai, Tiny itu mula berkelakuan lebih dan lebih seperti biasa antena yang memancar ke world.andquot luar;

Penyelidik terperinci laser baru merekadalam jurnal alam komunikasi.


Sepasang:NANOWIRE "DAKWAT" DAYAKAN BERASASKAN KERTAS CETAK ELEKTRONIK Seterusnya:ETEB mengambil bahagian dalam PERTUNJUKAN TPCA 2016