Saringan dari kulat filamen antimikrobial Perak Tiny sintesis

- Feb 13, 2017 -

Pekerjaan sekarang mempunyai matlamat pemeriksaan sekumpulan 20 strain kulat, terasing daripada tanah ladang tebu, bagi mengenal pasti mereka yang mampu biosintesis Perak Tiny. Tiny ini diketahui mempunyai aplikasi yang besar dan berkesan dalam Mikrobiologi Klinikal.


Empat strain yang ditemui akan mampu biosintesis Perak Tiny. Tiny biosynthesised telah dicirikan oleh Spektroskopi UV-vis, mengimbas microscopy elektron, EDX, dan XRD.


Mereka didapati mempunyai saiz purata 30 – 100nm, tetap bulat bentuk, dan potensi aktiviti antimikrobial berbanding Escherichia coli, Staphylococcus aureus dan aeruginosa perumah. Aktiviti antimikrobial dijumpai secara langsung berkaitan dengan kepekatan Tiny.


Sintesis Mycogenic Tiny adalah satu proses biogenic hijau yang lebih baik untuk alternatif lain. Kerana kulat besar pengeluar enzim extracellular proses ini menjadikan pandu satu tugas yang mudah dengan kepentingan yang tinggi bagi Mikrobiologi Klinikal pada perjuangan menentang rintangan mikrob, serta juga untuk aplikasi industri lain.

Sepasang:Saintis-saintis di Kolej W.Va. hadir penemuan daripada ekonomi, projek kajian impak komuniti Seterusnya:Laporan penyelidikan IDTechEx baru pada barangan elektronik bercetak, organik dan fleksibel