Perak Nanoparticle kawalan rintangan untuk menanam penyakit

- Oct 10, 2017-

Walaupun bunyi Tiny seperti penemuan baru-baru, Perak Nanoparticle struktur kecil ini sebenarnya telah digunakan selama beratus-ratus tahun. Terkenal Lecorgus cawan (Lycurguscup), dikeluarkan oleh artisans Rom abad keempat tahun, dilengkapi dengan kaca berwarna dua, ditabur dengan emas dan Perak Tiny di permukaan cawan, dan apabila cahaya bersinar dari bahagian depan Piala, Perak Nanoparticle ia membentangkan penampilan yang hijau, apabila cahaya bersinar dari belakang.

Sejak zaman purba kraftangan, para penyelidik Nanoparticle Perak telah amat sedar akan Tiny. Potensi penggunaan nanotiub baru sebagai pengesan gas dan biosensors telah membuat orang tertarik di dalamnya. Tiny boleh disediakan dengan menggunakan kaedah fizikal atau kimia, yang adalah lebih baik daripada kaedah kimia kerana kaedah fizikal secara amnya tidak menggunakan bahan cemar organik. Tetapi dengan cara fizikal, ia adalah sukar untuk menghasilkan saiz yang seragam dan sejumlah nanotiub baru.

Bentuk kiub bukanlah struktur tenaga terendah Tiny besi, dan kita tidak boleh bergantung kepada keseimbangan termodinamik untuk mempertimbangkan pemasangan sendiri nanotiub baru ini. Perak Nanoparticle Instead, saintis Olst, dibimbing oleh Profesor Mukhles Sowwan, membangunkan kaedah baru dipanggil magnetically dikawal sputtering teknologi pemeluwapan inert gas untuk menghasilkan besi nanotiub baru. Pertama, Nanoparticle Perak argon yang dipanaskan sehingga menjadi terion plasma dan magnet yang diletakkan di belakang sasaran bahan dikehendaki untuk mengawal bentuk plasma tersebut dan memastikan bahawa argon ion mensasarkan target, oleh itu nama "Magnetron". Atom besi akhir sputtered off sasaran, colliding dengan argon atom dan membentuk Tiny. Dengan mengawal medan magnet, Nanoparticle Perak plasma yang tepat dikawal untuk mencapai sasaran untuk melahirkan malah nanotiub baru.

Perak Tiny diameter 5 ~ Nano 100, kira-kira 1 per ribu daripada rambut manusia. Sebaik sahaja Tiny disembur kepada tanaman, mereka melindungi tumbuh-tumbuhan dari serangan kulat. Tiny juga menunjukkan pelbagai cara untuk menghalang pertumbuhan kulat, mengurangkan peluang pathogen yang menghasilkan rintangan. Perak Nanoparticle sebagai hasil, mereka boleh digunakan untuk kawalan yang lebih berkesan terhadap patogen tumbuhan tahan.

Perak Tiny sedang dikaji dalam pelbagai industri, Nanoparticle Perak termasuk farmaseutikal, kosmetik, diagnostik dan pemprosesan makanan. Mereka telah berjaya digunakan dalam cuci luka luka, makanan produk pembungkusan dan pengguna seperti tekstil dan Kasut untuk menghalang mikrob menghasilkan bau.


Sepasang:Global Sintering Conductive Silver Paste Market 2018 - DuPont, TOYO INK, Nordson Corporation, Henkel, Nippon Kokuen Group Seterusnya:Silver nitrat boleh bertindak balas dengan Alkali