Mekanisme Cytotoxic Silver Nanoparticle Silver

- Oct 13, 2017 -

"Nano perak" adalah pendek untuk "nanopartikel perak," atau "nanopartikel perak," atau "nanopartikel perak," atau "nanopartikel perak," atau "nanopartikel perak". Perak permukaan material yang besar mempunyai sifat bakteriostatik yang telah diketahui, mekanismenya adalah atom perak boleh hadir di permukaan persekitaran bahan, pengoksidaan lambat dan oksigen dalam pembebasan ion perak bebas (Ag +), ion perak melalui gabungan dengan dinding bakteria sulfur, menghalang bakteria saluran pernafasan, akhirnya membunuh bakteria bakteria di permukaan material. Untuk bahan perak yang besar, proses pengoksidaan sangat perlahan, dan jumlah dan kadar pembebasan ion perak sangat rendah.

"Nano perak" adalah pendek untuk "nanopartikel perak," atau "nanopartikel perak," atau "nanopartikel perak," atau "nanopartikel perak," atau "nanopartikel perak". Permukaan perak yang besar mempunyai sifat-sifat bakteriostatik yang telah diketahui, mekanismenya adalah atom perak boleh hadir di permukaan persekitaran bahan, pengoksidaan lambat dan oksigen dalam pembebasan ion perak bebas (Ag), ion perak melalui gabungan dengan bakteria dinding sulfur, menghalang bakteria pernafasan rantaian, akhirnya membunuh bakteria pada permukaan material. Untuk bahan perak yang besar, proses pengoksidaan sangat perlahan, dan jumlah dan kadar pembebasan ion perak sangat rendah.

Seperti bahan perak yang besar, permukaan nanosilver juga teroksida untuk melepaskan ion perak bebas. Walau bagaimanapun, kerana nanopartikel mempunyai kesan saiz kecil dan kesan permukaan, dengan pengurangan saiz zarah, permukaan nombor nanopartikel perak atom bukannya peningkatan mendadak dalam perkadaran atom atom dalaman, akhirnya membawa kepada kadar pelepasan ion perak meningkat dengan ketara ; Pada masa yang sama, kerana ion zarah perak melepaskan zarah besarnya, dan saiz zarahnya lebih kecil daripada virus, ion perak di permukaan nanopartikel perak dapat melalui kerosakan langsung ke membran sel dan ke dalam pelbagai sel, menyebabkan apoptosis atau nekrosis. Oleh kerana ciri-ciri di atas, kesan pensterilan nanopartikel perak jauh lebih tinggi daripada ion perak, tetapi pada masa yang sama, nano perak ke dalam sel-sel dan menghalangnya, menyebabkan kepekatan ion perak yang tinggi tempatan, menyebabkan ketoksikan yang pasti ke sel, tisu dan organ dan kecederaan.

Mekanisme sitotoksik perak nano terutamanya termasuk aspek berikut: (1) sama ada sendiri atau ion peraknya pada permukaan nanopartikel perak dapat digunakan untuk membran protein membran sel, mengaktifkan jalur transduksi isyarat, perencatan proliferasi sel. (2) oleh kepekatan tinggi ion ion di permukaan zarah yang disebabkan oleh pengoksidaan kebolehtelapan membran sel perubahan membran sel, menghasilkan aliran dalam ion kalsium dan beban, menyebabkan tekanan oksidatif dan perubahan membran mitokondria; (3) pengedaran dalam sitoplasma nano perak membawa kepada kepekatan sebahagian ion ion perak, yang disebabkan oleh fungsi rantaian pernafasan mitokondria terjejas, mengakibatkan ROS, menyebabkan tekanan oksidatif dan ATP sintesis gangguan, menyebabkan kerosakan DNA. (4) nanosilver dalam sitoplasma menyebabkan penangkapan kitaran sel dan apoptosis. (5) nanosilver boleh mendorong perubahan struktur pelbagai protein dengan menyerap molekul protein, seperti menghalang aktiviti creatine kinase dalam otak dan sel-sel otot. (6) disebabkan oleh pembebasan berterusan ion perak dari nano-silver dalam sitoplasma, kerosakan DNA yang disebabkan olehnya tidak dapat dibaiki sepenuhnya.

Sebilangan besar kajian telah mengesahkan bahawa, tanpa menghiraukan laluan pendedahan, perak nanometer boleh menyebabkan peningkatan ketara dalam tahap unsur perak dalam organ dan tisu, dan boleh berkumpul selama berbulan-bulan. Di dalam hati dan limpa, pengumpulan adalah yang paling banyak, diikuti oleh buah pinggang, yang menyebabkan hati yang jelas, ketoksikan buah pinggang dan imunotoksisiti. Kedua, nanosilver dapat merangkumi beberapa halangan biologi termasuk otak darah, testis darah, plasenta dan mukosa usus, menyebabkan neurotoksisitas pusat yang jelas, ketoksikan sistem reproduktif dan ketoksikan genetik.

Oleh itu, sebelum mengambil kira penyelidikan komponen perak nanometer dan pembangunan bekalan perubatan, perlu memahami sepenuhnya sitotoksisiti nanopartikel perak, dan keperluan aplikasi klinikal, keselamatan dan keberkesanannya, dengan sepenuhnya memikirkan kesan terhadap produk kesihatan awam.


Sepasang:Pengoksidaan Nitrat Perak Seterusnya:Silver Nitrate ciri-ciri yang