Proses Perak Nanoparticle dinamik

- Sep 27, 2017 -

Logam Perak digunakan secara meluas dalam kehidupan seharian kita dan dalam perubatan. Disebabkan oleh Nanoparticle Perak dalam Nanoteknologi, partikel nano Perak (selepas ini dirujuk sebagai AgNPs) telah mendapat manfaat yang lebih banyak. Walau bagaimanapun, peningkatan dalam penggunaan AgNPs dalam pelbagai bidang tidak dapat dielakkan membawa kepada peningkatan potensi risiko nanoscale zarah, yang meningkatkan kebimbangan mengenai keselamatan alam sekitar dan kesihatan manusia. Dalam kebelakangan ini, penyelidik Nanoparticle Perak telah dinilai dalam keracunan AgNPs dan berusaha untuk meneroka mekanisme keracunan selular dan molekul mereka.

Sebaik sahaja AgNPs memasuki badan, beberapa mungkin kekal dalam tisu sasaran asal, tetapi pada dasarnya mereka akan dibawa melalui aliran darah atau sistem limfa, Perak Nanoparticle diedarkan kepada organ sasaran sekunder badan, menyebabkan satu organ tertentu atau tindak balas sistemik. Dalam rodensia, AgNPs, diberi suntikan lisan, larutan atau maklumat, telah menunjukkan bahawa otak, hati, limpa, buah pinggang, Perak Nanoparticle dan testis adalah organ sasaran terutamanya sekolah menengah seluruh badan. Corak pengagihan organ tersebut mencadangkan bahawa keracunan yang berpotensi daripada AgNPs boleh menyebabkan neurotoxicity, immunotoxicity, nephrotoxicity dan reproduktif ketoksikan dalam vivo.

Cytotoxicity, spesies oksigen reaktif, Perak Nanoparticle DNA kerosakan, perubahan dalam aktiviti enzim obligat dan kejadian ke dan nekrosis, telah dikaitkan dengan ketoksikan hati induced oleh AgNPs dalam vivo. Pada asasnya, apabila sel-sel yang menghadapi keadaan tidak menguntungkan, Perak Nanoparticle beberapa keadaan tetap proses akan bermula untuk mengekalkan survival sel, salah satu daripadanya adalah autophagy. Perak Nanoparticle Autophagy boleh bertindak sebagai satu proses Pertahanan sel yang adalah penting untuk mengatasi ketoksikan AgNPs, tetapi mengekalkan aktiviti autophagic, disertai dengan penjimatan tenaga, boleh menyumbang kepada berlakunya ke dan seterusnya hati kerosakan fungsi

"Autophonic arus" digunakan untuk menyatakan autophagy itu selepas proses yang dinamik, pertama sekali penubuhan dan kematangan autophagosomes, diikuti oleh autophagylosin fusion, Nanoparticle Perak dan akhirnya hydrolyzed vesicle komponen sel berbalut dan pelepasan macromolecules sitoplasma. Dalam hal ini, mana-mana langkah-langkah di atas dalam proses gangguan sebagai sel autophagy arus cacat. Pendedahan AgNPs meningkat LC3-I LC3-II cara bergantung kepada dos dan pengumpulan p62 protein adalah bergantung kepada dos. Perak Nanoparticle ini menunjukkan bahawa walaupun AgNPs mengaktifkan autophagy, mereka akhirnya membawa kepada arus autophonic yang telah disekat. Selain daripada masalah disfungsi autophagy RNP dan ke telah juga meningkat selepas pendedahan AgNPs.

Lebih banyak dan lebih banyak bukti menunjukkan bahawa post-translational pengubahsuaian, Nanoparticle Perak terutama phosphorylation, acetylation dan ubiquitination, menentukan aktiviti dan / atau belat protein yang terlibat dalam melaksanakan autophagy dan menyelaraskan pembangunan arus autophagous. Perak meningkat Nanoparticle selular tekanan boleh membawa kepada kejatuhan sistem post-translational pengubahsuaian atau menyebabkan perubahan nonspecific yang berlaku di dalam keadaan fisiologi.

Ubiquitination lama telah dianggap kunci untuk mengawal nasib protein, iaitu proses pelabelan protein untuk miskin oleh proteasomes. Lebih terkini, Perak Nanoparticle ada tumbuh keterangan bahawa rantai ubiquitin terkonjungsi menentukan selektiviti autophagy.


Sepasang:Silver nitrat kemudaratan kepada tubuh manusia Seterusnya:Pertimbangan Silver nitrat