Keselamatan Nanopartikel Silver Environment

- Jun 28, 2017 -

Perak logam digunakan secara meluas dalam kehidupan harian kita dan dalam rawatan perubatan. Oleh kerana kejayaan nanoteknologi, zarah perak nano (selepas ini dirujuk sebagai AgNP) telah mendapat lebih banyak manfaat. Walau bagaimanapun, kenaikan penggunaan AgNP dalam pelbagai bidang tidak dapat dielakkan membawa kepada peningkatan potensi risiko zarah nano, yang menimbulkan kebimbangan mengenai keselamatan alam sekitar dan kesihatan manusia. Dalam tahun-tahun kebelakangan ini, penyelidik Silver Nanoparticle telah menilai ketoksikan AgNP dan berusaha meneroka mekanisme ketoksikan selular dan molekul mereka.

Selepas nanomaterials memasuki sistem biologi, satu siri antara muka nanopartikel-biomolekul diwujudkan dengan sel, organel subselular dan makromolekul (seperti protein, asid nukleik Silver Nanoparticle, lipid, karbohidrat). Interaksi dinamik, dinamik, Silver Nanoparticle dan pertukaran haba pada kawasan antara muka ini boleh mempengaruhi proses seperti pembentukan mahkota protein, hubungan sel, penularan membran plasma, pengambilan sel dan biokatalisis, yang semuanya menentukan kehadiran nanomaterials Biokompatibiliti dan biohazard .

Sebaik sahaja AgNPs masuk ke dalam badan, ada yang mungkin berada di dalam tisu sasaran asal, tetapi pada dasarnya mereka akan diangkut melalui sistem aliran darah atau limfa, yang diedarkan ke organ sasaran sekunder badan, menyebabkan organ tertentu atau tindak balas sistemik. Dalam tikus, AgNP, diberikan suntikan, intravena, Silver Nanoparticle atau suntikan intraperitoneal, telah menunjukkan bahawa otak, hati, limpa, buah pinggang, Silver Nanoparticle dan testis adalah organ sasaran utama di seluruh badan. Corak taburan organ sedemikian menunjukkan bahawa ketoksikan potensi AgNP boleh menyebabkan neurotoxicity, immunotoxicity, nefrotoxicity, dan ketoksikan reproduktif dalam vivo.

Cytotoxicity, seperti spesies oksigen reaktif, kerosakan DNA, perubahan dalam aktiviti enzim intraselular, dan berlakunya apoptosis dan nekrosis telah dikaitkan dengan ketoksikan hati yang disebabkan oleh AgNPs dalam vivo. Pada dasarnya, apabila sel-sel menghadapi keadaan yang tidak menguntungkan, beberapa proses mantap akan mula mengekalkan kelangsungan hidup sel, salah satunya ialah autophagy. Autophagy boleh bertindak sebagai proses pertahanan sel yang penting untuk mengatasi ketoksikan AgNP, tetapi tidak mengekalkan aktiviti autofagic, disertai oleh tenaga yang berkurangan, yang boleh menyumbang kepada permulaan apoptosis dan kerosakan fungsi hati berikutnya.

Tiada kesan sitotoksik yang jelas terhadap AgNP yang terlibat dalam pengangkutan aktif (iaitu, endositosis) ke dalam sel. Sebaliknya, pengintegrasian AgNPs, Silver Nanoparticle yang terutamanya ditukar kepada selang lisosom, sangat ketara oleh endositosis. Memandangkan bahawa Endocytosis AgNP dianggap sebagai keadaan yang mencukupi dan tidak memudaratkan untuk menggalakkan sitotoksisiti. Di samping itu, AgNPs Silver Nanoparticle boleh memusnahkan integriti membran sel dengan mendorong peroxidation lipid dan dengan itu menembusi terus ke dalam membran sel.

"Air pasang Autophonic" digunakan untuk menunjukkan autophagy selepas proses dinamik, pertama sekali pembentukan dan kematangan autophagosomes, diikuti dengan gabungan autophagylosin, Silver Nanoparticle dan akhirnya hidrolyzed vesicle dibalut komponen sel dan pembebasan makromolekul Cytoplasm. Dalam hal ini, mana-mana langkah di atas dalam proses gangguan sebagai pasang surut autophagic adalah cacat. Pendedahan AgNPs meningkat LC3-I kepada LC3-II dengan cara yang bergantung kepada dos, dan pengumpulan protein p62 bergantung kepada dos. Ini menunjukkan bahawa walaupun AgNP mengaktifkan autophagy, mereka akhirnya menyebabkan arus autofonik disekat. Selain disfungsi autofagia, RNP dan apoptosis juga meningkat selepas pendedahan AgNP.

Lebih banyak lagi bukti menunjukkan bahawa pengubahsuaian selepas translasi, Silver Nanoparticle terutamanya fosforilasi, asetilasi, dan ubiquitination, menentukan aktiviti dan / atau pengagregatan protein yang terlibat dalam pelaksanaan autophagy dan penalaan ombak autofagus halus. Nanopartikel Perak Meningkatkan tekanan selular boleh menyebabkan keruntuhan sistem pengubahsuaian pasca-translasi atau menyebabkan pengubahsuaian tidak spesifik yang tidak berlaku di bawah keadaan fisiologi.

Ubiquitination telah lama dianggap sebagai kunci untuk mengawal nasib protein, yang merupakan proses pelabelan protein untuk dihina oleh proteasomes. Silver Nanoparticle Baru-baru ini, terdapat bukti yang semakin meningkat bahawa konjugasi ubiquitin rantai menentukan selektiviti autophagy.


Sepasang:Kompaun Organik Bukan Peranan Seterusnya:Perak Nitrat Daripada Rawatan