Keselamatan persekitaran Nanoparticle Perak

- Jul 10, 2017 -

Logam Perak digunakan secara meluas dalam kehidupan seharian kita dan dalam perubatan. Disebabkan oleh Nanoparticle Perak dalam Nanoteknologi, partikel nano Perak (selepas ini dirujuk sebagai AgNPs) telah mendapat manfaat yang lebih banyak. Walau bagaimanapun, peningkatan dalam penggunaan AgNPs dalam pelbagai bidang tidak dapat dielakkan membawa kepada peningkatan potensi risiko nanoscale zarah, yang meningkatkan kebimbangan mengenai keselamatan alam sekitar dan kesihatan manusia. Perak Nanoparticle di hari tahun, penyelidik telah dinilai dalam keracunan AgNPs dan berusaha untuk menerokai mekanisme keracunan selular dan molekul mereka.

Selepas menggunakan bahannano dengan memasukkan sistem biologi, Nanoparticle Perak siri antaramuka nanoparticle-biomolecule yang ditubuhkan dengan sel-sel, organel subcellular dan macromolecules (seperti protein, asid nukleik, lipid, karbohidrat). Interaksi dinamik, dinamik, Nanoparticle Perak dan haba penukaran kawasan antaramuka ini boleh menjejaskan proses pembentukan protein Mahkota, hubungi sel, pemerangkapan membran plasma, penyerapan your Perak Nanoparticle dan biocatalysis, Semua yang menentukan kewujudan menggunakan bahannano Biocompatibility dan biohazardous.

Sebaik sahaja AgNPs memasuki badan, Nanoparticle Perak beberapa mungkin kekal dalam tisu sasaran asal, tetapi pada dasarnya mereka akan dibawa melalui aliran darah atau sistem limfa, diedarkan kepada organ sasaran sekunder badan, menyebabkan satu organ tertentu atau tindak balas sistemik. Tikus, AgNPs, Nanoparticle Perak diberikan lisan, pemakanan, atau suntikan maklumat, telah menunjukkan bahawa otak, hati, limpa, buah pinggang, dan testis adalah organ sasaran terutamanya sekolah menengah seluruh badan. Corak pengagihan organ tersebut mencadangkan bahawa keracunan yang berpotensi daripada AgNPs boleh menyebabkan ketoksikan neurotoxicity, immunotoxicity, nephrotoxicity, Perak Nanoparticle dan reproduktif di vivo.

Cytotoxicity, Perak Nanoparticle spesies oksigen reaktif, kerosakan DNA, perubahan dalam aktiviti enzim obligat dan kejadian ke dan nekrosis telah dikaitkan dengan ketoksikan hati induced oleh AgNPs dalam vivo. Pada asasnya, apabila sel-sel akan menghadapi keadaan yang tidak menguntungkan, beberapa keadaan tetap proses akan bermula untuk mengekalkan survival sel, satu daripadanya adalah autophagy. Autophagy boleh bertindak sebagai satu proses Pertahanan sel yang adalah penting untuk mengatasi ketoksikan AgNPs, tetapi mengekalkan aktiviti autophagic, disertai dengan penjimatan tenaga, Nanoparticle Perak yang boleh menyumbang kepada tercetusnya ke dan seterusnya hati kerosakan fungsi.

Terdapat jelas kesan sitotoksik ke atas AgNPs yang terlibat dalam pengangkutan aktif (iaitu, endocytosis) ke dalam sel-sel. Sebaliknya, kejurawatan agar dapat memastikan AgNPs, Nanoparticle Perak yang kebanyakannya akan ditukar ke dalam tempoh yang lysosomal, adalah ketara toksik oleh endocytosis. Memandangkan AgNPs itu endocytosis dianggap sebagai keadaan yang mencukupi dan noninvasive untuk menggalakkan cytotoxicity. Perak Nanoparticle selain dari itu, AgNPs boleh memusnahkan keutuhan membran sel dengan menggalakkan lipid peroxidation dan sekali gus menembusi secara langsung ke dalam membran sel.

Banyak bukti menunjukkan bahawa post-translational pengubahsuaian, Nanoparticle Perak terutama phosphorylation, acetylation, dan ubiquitination, Perak Nanoparticle Tentukan aktiviti dan / atau belat protein yang terlibat dalam dalam pelaksanaan autophagy dan menyempurnakan autophagous pasang surut pembangunan. Peningkatan tekanan sel boleh membawa kepada kejatuhan sistem post-translational pengubahsuaian atau menyebabkan perubahan nonspecific yang berlaku di dalam keadaan fisiologi.

Ubiquitination lama telah dianggap kunci untuk mengawal nasib protein, Nanoparticle Perak yang merupakan proses pelabelan protein untuk miskin oleh proteasomes. Baru-baru ini, terdapat bukti yang semakin meningkat bahawa terkonjungsi ubiquitin rantai menentukan selektiviti autophagy.


Sepasang:Kuat sebatian organik pengoksidaan Seterusnya:Silver nitrat Bersurai dan mendak