Keselamatan alam sekitar Perak Nanoparticle

- Oct 17, 2017-

Logam Perak digunakan secara meluas dalam kehidupan seharian kita seperti rawatan perubatan yang pelbagai, hasil daripada penemuan Nanoteknologi, Nanoparticle Perak Perak Tiny (disebut AGNPS) telah mendapat kebaikan yang lebih baik. Tetapi pertumbuhan aplikasi AGNPS dalam pelbagai bidang tidak dapat dielakkan membawa kepada peningkatan potensi risiko Tiny, menyebabkan kebimbangan keselamatan alam sekitar dan kesihatan manusia. Dalam kebelakangan ini, penyelidik Nanoparticle Perak telah dinilai ketoksikan AGNPS dan berusaha untuk menerokai mekanisme keracunan selular dan molekul mereka.

Masukkan bahan Nano sistem biologi, dengan sel-sel, organel dan macromolecules (seperti protein, asid nukleik, lipid, karbohidrat) untuk mewujudkan satu siri antaramuka Tiny-bertindak. Dinamik fizikal-kimia interaksi, kinetics, Perak Nanoparticle dan haba pemindahan di kawasan interfacial ini melibatkan beberapa proses seperti pembentukan protein Mahkota, hubungi sel, zarah-zarah yang dimuatkan ke membran, penyerapan sel dan biocatalysis, yang menentukan biocompatibility dan bahaya biologi menggunakan bahannano.

Agnps sekali dalam tubuh manusia, beberapa mungkin kekal dalam tisu sasaran asal, tetapi pada dasarnya mereka akan dibawa melalui aliran darah atau sistem limfa, diedarkan kepada organ-organ sasaran sekunder badan, menyebabkan organ-organ tertentu atau sistem untuk bertindak balas. Dalam rodensia, otak, hati, limpa, buah pinggang Perak Nanoparticle dan testis adalah organ-organ sasaran utama sekunder seluruh badan, tanpa mengira sama ada lisan, larutan atau maklumat suntikan diberikan kepada Agnps. Pola ini pengagihan organ mencadangkan bahawa keracunan yang berpotensi daripada AGNPS boleh menyebabkan neurotoxicity, ketoksikan imun, nephrotoxicity dan reproduktif ketoksikan dalam vivo.

Reaksi sitotoksik, seperti oksigen reaktif, kerosakan DNA, perubahan dalam aktiviti enzim obligat, dan ke dan nekrosis, telah dikaitkan dengan ketoksikan hati yang disebabkan oleh Agnps dalam vivo. Pada asasnya, apabila sel-sel akan menghadapi keadaan yang tidak menguntungkan, beberapa keadaan tetap proses akan bermula untuk mengekalkan kewujudan sel, satu daripadanya adalah autophagy. Autophagy boleh digunakan sebagai proses Pertahanan sel kritikal untuk mengatasi keracunan AGNPS, tetapi ia tidak mengekalkan aktiviti autophagy, dengan penjimatan tenaga, Perak Nanoparticle dan boleh mempromosikan ke dan seterusnya merosakkan hati.

Autophagy telah didefinisikan sebagai autophagy-diaktifkan atau autophagy diganggu, hasil kajian menunjukkan bahawa pengangkutan dan/atau lysosomal kecacatan fungsi autophagy telah diiktiraf sebagai pendorong untuk ke dan autophagy potensi, dan turut dikenali sebagai jenis II diprogramkan kematian sel. Kajian terbaru dalam vitro telah menunjukkan bahawa Agnps juga seterusnya menghalang autophagy berikutnya (mungkin akibat disfungsi lysosomal), Nanoparticle Perak yang boleh mengganggu fisiologi sel yang normal. Di samping itu, pengumpulan p62, di permukaan, P62 seolah-olah menjadi kondusif untuk mengekalkan fisiologi sel yang normal.


Sepasang:Pembangunan aplikasi sebatian bukan organik Seterusnya:Permohonan Nanoparticle Perak