Interaksi Nanoparticle Perak

- Jul 21, 2017 -

Logam Perak digunakan secara meluas dalam kehidupan seharian kita dan dalam perubatan. Perak Nanoparticle Due ke dalam Nanoteknologi, nano Silver Nanoparticle zarah Perak (selepas ini dirujuk sebagai AgNPs) telah mendapat manfaat yang lebih banyak. Walau bagaimanapun, peningkatan dalam penggunaan AgNPs dalam pelbagai bidang tidak dapat dielakkan membawa kepada peningkatan potensi risiko zarah nanoscale, meningkatkan kebimbangan mengenai keselamatan alam sekitar dan kesihatan manusia. Perak Nanoparticle di hari tahun, penyelidik telah dinilai dalam keracunan AgNPs dan berusaha untuk menerokai mekanisme keracunan selular dan molekul mereka.

Selepas menggunakan bahannano dengan memasukkan sistem biologi, siri antaramuka nanoparticle-biomolecule yang ditubuhkan dengan sel-sel, organel subcellular dan macromolecules (seperti protein, asid nukleik, lipid Nanoparticle Perak, karbohidrat). Interaksi dinamik, dinamik dan Pertukaran haba di kawasan antara muka ini boleh menjejaskan proses pembentukan crown protein, sel kenalan, pemerangkapan membran plasma, Perak Nanoparticle your penyerapan dan biocatalysis, yang menentukan kehadiran daripada menggunakan bahannano Biocompatibility dan biohazardability.

Cytotoxicity, spesies oksigen reaktif, kerosakan DNA, Perak Nanoparticle perubahan dalam aktiviti enzim obligat dan kejadian ke dan nekrosis, telah dikaitkan dengan ketoksikan hati induced oleh AgNPs dalam vivo. Pada asasnya, apabila sel-sel yang menghadapi keadaan tidak menguntungkan, Perak Nanoparticle beberapa keadaan tetap proses akan bermula untuk mengekalkan survival sel, salah satu daripadanya adalah autophagy. Autophagy boleh bertindak sebagai satu proses Pertahanan sel yang adalah penting untuk mengatasi ketoksikan AgNPs, tetapi mengekalkan aktiviti autophagic, Nanoparticle Perak yang disertai dengan pengurangan tenaga, yang boleh menyumbang kepada tercetusnya ke dan seterusnya hati kerosakan fungsi.

Terdapat jelas kesan sitotoksik ke atas AgNPs yang memasuki sel-sel melalui pengangkutan aktif (iaitu, endocytosis). Sebaliknya, kejurawatan agar dapat memastikan dari AgNPs, yang kebanyakannya akan ditukar ke dalam tempoh yang lysosomal melalui endocytosis, mempunyai kesan toksik yang signifikan pada sel-sel. Memandangkan AgNPs itu endocytosis dianggap sebagai satu keadaan yang cukup dan tak perlu untuk menggalakkan cytotoxicity. Di samping itu, Perak Nanoparticle AgNPs boleh memusnahkan keutuhan membran sel dengan menggalakkan lipid peroxidation dan sekali gus menembusi secara langsung ke dalam membran sel.

Lebih banyak dan lebih banyak bukti menunjukkan bahawa pengubahsuaian post-translational, terutamanya phosphorylation, acetylation dan ubiquitination, menentukan aktiviti dan / atau belat protein yang terlibat dalam melaksanakan autophagy dan menyempurnakan autophagous air pasang surut pembangunan. Perak meningkat Nanoparticle selular tekanan boleh membawa kepada kejatuhan sistem post-translational pengubahsuaian atau menyebabkan perubahan nonspecific yang berlaku di dalam keadaan fisiologi.

Ubiquitination lama telah dianggap kunci untuk mengawal nasib protein, Nanoparticle Perak yang merupakan proses pelabelan protein untuk miskin oleh proteasomes. Perak Nanoparticle lagi tempahan, terdapat bukti yang semakin meningkat bahawa terkonjungsi ubiquitin rantai menentukan ' selectivity ' daripada autophagy.

Pucuk autophagy telah ditandakan sebagai autophagic hiperaktiviti atau autophagic arus disekat, dan keputusan akan dimanifestasikan sebagai pengangkutan autophagic dan / atau pucuk yang lysosomal, yang telah diiktiraf sebagai autophagy potensi dan ke mendorong kematian sel ini juga dikenali sebagai jenis II diprogramkan kematian sel. Kajian terbaru dalam vitro telah menunjukkan bahawa AgNPs juga seterusnya menghalang seterusnya autophonic air pasang surut (yang mungkin jadi akibatnya pucuk lysosomal), yang boleh mengganggu fisiologi sel normal. Perak Nanoparticle selain dari itu, pengumpulan p62, di permukaan, P62 nampaknya sesuai untuk mengekalkan fisiologi sel normal.


Sepasang:Analisis kimia Silver nitrat Seterusnya:Aktiviti Perak Nanoparticle tinggi