Responsif Nanopartikel Perak

- Jun 15, 2017 -

Baru-baru ini, Silver Nanoparticle sekumpulan saintis dari Institut ETH Zurich telah membangunkan teknologi baru untuk nanowall ultra tipis 3D, Silver Nanoparticle yang menghasilkan elektrod yang paling telus dan konduktif setakat ini, sehingga kita dapat melihat di mana-mana skrin sentuh lebih baik Kualiti skrin, keupayaan tindak balas yang lebih tepat.


Menurut saintis, teknologi skrin sentuh arus perdana semasa ini sangat bergantung pada permukaan permukaan dengan lapisan bahan konduktif yang terdiri daripada tembok nano yang hampir tidak kelihatan. Pada masa ini, kami biasa menggunakan indium tin oxide adalah ketelusan tinggi, Silver Nanoparticle tetapi kekonduksian adalah bahan yang agak rendah.

Para saintis mempunyai kejayaan dalam teknologi ini kerana mereka menggunakan nanopartikel logam emas atau perak percetakan 3D nano-dinding daripada indium tin oxide yang lebih telus, lebih konduktif, Silver Nanoparticle yang dapat memberikan pengalaman keseluruhan skrin sentuh yang lebih sempurna.


"Pada masa lalu menggunakan indium timah oksida kerana bahan ini mempunyai tahap ketelusan yang tinggi, dan lapisan teknologi produksi nipisnya lebih matang, Silver Nanoparticle tetapi konduktivitasnya hanya umum." Ahli pasukan penyelidikan, pelajar doktoral ETH, Patrik Rohner menjelaskan.

Para saintis mencetak nanopartikel emas dan perak melalui proses nano-3D yang dikenali sebagai Nanodrip, sambil mengekalkan ketelusan yang tinggi sambil mengekalkan kekonduksian bahan-bahan yang dinyatakan di atas. Penyelidik dapat mencetak elektrod ini ke dalam lapisan yang sangat nipis - antara 80 dan 500 nanometer. Silver Nanoparticle Walau bagaimanapun, ini menimbulkan satu lagi soalan:


"Kedua matlamat ini bertentangan untuk mencapai kekonduksian tinggi pada wayar buatan logam ini," kata Dimos Poulikakos, profesor termodinamik di ETH. Emas, Perak Nanoparticle kawat perak merangkumi kawasan keratan rentas, peningkatan kekonduksian, tetapi pembentukan grid untuk mengurangkan ketelusan.

Untuk menyelesaikan dilema ini, para saintis menggunakan teknologi percetakan 3D untuk mencetak elektrod, supaya anda hanya boleh meningkatkan ketinggian dawai dengan tepat, sehingga ia meningkat hingga 2 hingga 4 kali lebar, sehingga meningkatkan luas keratan rentas Dawai, semakin meningkat Konduktiviti, tetapi ketelusan grid tidak dikurangkan.


Untuk melakukan itu, pasukan Poulikakos menggunakan proses percetakan 3D Nanodrip yang mereka usahakan tiga tahun yang lalu - sebenarnya, teknologi ini adalah apa yang dilaporkan oleh Scrona sebelum kami membuat warna terkecil di dunia dengan gambar garam menggunakan teknologi. Dalam kajian ini, dakwat yang dibuat dari nanopartikel emas atau perak diletakkan dalam pelarut dan kemudian tersebar menjadi cecair yang sangat kecil dengan menggunakan medan elektrik. Pelarut dengan cepat disejat, Silver Nanoparticle hanya meninggalkan struktur 3D kecil ini. Para saintis menggunakan titisan halus ini untuk mencetak 3D, anda boleh mencetak struktur yang sangat kecil.


Menurut ETH melaporkan bahawa ini adalah penggunaan teknologi percetakan 3D pertama di dunia untuk mencipta dinding sentuh nano-wall. Dinding nano ini bukan sahaja lebih telus daripada indium timah oksida yang diperbuat daripada nano-wall, Silver Nanoparticle tetapi juga lebih konduktif dan kos yang lebih rendah. Ini kerana pengeluaran indium timah oksida memerlukan persekitaran dalaman yang sangat bersih, manakala nanopartikel emas dan perak tidak diperlukan.


Sepasang:Kesan Nitrat Perak Seterusnya:Kompaun bukan organik boleh menghasilkan A Lot Of Heat