Perak nanopartikel secara meluas Digunakan Dalam

- Jun 01, 2017 -

Perak nanopartikel logam perak digunakan secara meluas dalam kehidupan seharian kita dan juga di pelbagai rawatan perubatan, sebagai hasil daripada penemuan teknologi nano, partikel nano perak (selepas ini dipanggil AGNPS) telah mendapat manfaat yang lebih besar. Tetapi pertumbuhan aplikasi AGNPS dalam pelbagai bidang dapat tidak membawa kepada peningkatan risiko potensi nanopartikel, menyebabkan kebimbangan untuk keselamatan alam sekitar dan kesihatan manusia. Dalam tahun-tahun kebelakangan ini, penyelidik Silver nanopartikel telah menilai ketoksikan AGNPS dan berusaha untuk meneroka mekanisme ketoksikan selular dan molekul mereka.

Nano-Materials Masukkan sistem biologi, dengan sel-sel, organel dan makromolekul (seperti protein, asid nukleik, lipid, karbohidrat) untuk mewujudkan satu siri antara muka nanopartikel-biomolekul. interaksi fizikal-kimia yang dinamik, kinetik, dan pemindahan haba di kawasan muka ini memberi kesan kepada beberapa proses, seperti pembentukan mahkota protein, hubungan sel, nanopartikel zarah membran terkandung Perak, pengambilan sel dan biocatalysis, semuanya yang akan menentukan biocompatibility dan bahaya biologi bahan nano.


Agnps sekali dalam tubuh manusia, ada yang mungkin kekal dalam tisu sasaran asal, tetapi pada dasarnya mereka akan diangkut melalui sistem saluran darah atau limfa, diagihkan kepada organ sasaran menengah badan, menyebabkan organ-organ atau sistem untuk bertindak balas tertentu. Perak nanopartikel Dalam tikus, otak, hati, limpa, buah pinggang, dan testis adalah organ sasaran menengah utama seluruh badan, tidak kira sama ada suntikan oral, intravena atau intraperitoneal diberikan kepada Agnps. Corak pengedaran organ menunjukkan bahawa ketoksikan potensi AGNPS boleh menyebabkan ketoksikan saraf, keracunan imun, nephrotoxicity dan ketoksikan pembiakan in vivo.

Memintas pengangkutan aktif (iaitu, menelan) ke dalam sel-sel Agnps tidak mempunyai cytotoxicity jelas. Sebaliknya, Agnps, yang sebahagian besarnya ditukar dengan menelan dalaman kepada selang lysosomal dalaman, mempunyai ketoksikan yang ketara kepada sel. Secara umum, Silver nanopartikel Agnps dianggap sebagai satu keadaan yang mencukupi dan perlu bagi mendorong cytotoxicity. Di samping itu, Agnps boleh memusnahkan integriti membran sel dengan merangsang pengoksidaan lipid, dengan itu terus menyusup ke dalam membran sel.

Terdapat bukti yang semakin meningkat bahawa terjemahan pengubahsuaian pos, terutama pemfosforilan, asetik, dan ubiquitin, menentukan aktiviti dan / atau pengagregatan protein yang melaksanakan autophagy dan menala halus pembangunan autophagy. Peningkatan tekanan bimbit boleh membawa kepada keruntuhan sistem yang diubah suai, atau pengubahsuaian yang tidak spesifik yang tidak berlaku di bawah keadaan fisiologi.

Ubiquitin telah dianggap sebagai kunci untuk mengawal nasib protein, yang merupakan proses menjatuhkan maruah protein dengan protease. Baru-baru ini, terdapat bukti yang semakin meningkat bahawa rantaian konjugat ubiquitin menentukan kepilihan autophagy.

Autophagy telah ditakrifkan sebagai autophagy-diaktifkan atau autophagy terganggu, keputusan menunjukkan bahawa pengangkutan dan / atau lysosomal kecacatan fungsi autophagy telah diiktiraf sebagai kuasa memandu berpotensi untuk apoptosis dan autophagy, dan juga dikenali sebagai jenis II diprogramkan kematian sel . Kajian baru-baru in vitro telah menunjukkan bahawa Agnps juga dalam blok seterusnya autophagy berikutnya (mungkin akibat disfungsi lysosomal), yang boleh mengganggu fisiologi sel normal. Di samping itu, pengumpulan P62, Silver nanopartikel di permukaan, P62 seolah-olah menjadi kondusif untuk mengekalkan fisiologi sel normal. Dalam kajian awal, didapati bahawa pembentukan ubiquitin mengandungi protein adalah fenomena patologi, satu fenomena patologi yang menyebabkan kecederaan hati dan degenerasi neurodegenerative, yang berlaku serentak dengan pengumpulan P62 dalam tikus dengan kekurangan autophagy. Yang menghairankan, ablation gen P62 bukan sahaja menghalang kehadiran badan protein kemasukan tetapi juga dikurangkan dengan ketara kerosakan hati.


Sepasang:Analisis Silver Nitrate Chemical Seterusnya:Electrocrystallization: Breakthrough dalam emas nanopartikel Penyelidikan