Silver nanowire Sensor Kulit Untuk Mengukur Tahap Penghidratan

- Mar 06, 2017 -

Ag-nanowire-patch.jpg

Ahli sukan, tentera, pelombong, dan lain-lain boleh mengalami dehidrasi, berpotensi meletakkan mereka dalam bahaya manusia. Pemantauan tahap penghidratan dalam badan di lapangan masih satu cabaran, tetapi penyelidik di North Carolina State University telah datang dengan teknologi yang boleh membuktikan untuk menjadi satu cara yang konsisten mengukur penghidratan.

Pasukan North Carolina State membina sebuah sensor kulit tanpa wayar, yang boleh dilampirkan kepada dada atau pergelangan tangan, dan yang menggunakan elektrod khas dengan nanowires perak untuk mengambil perbezaan kecil dalam kekonduksian kulit kerana jumlah perubahan kandungan air.

ag-sensor.jpg

Untuk membuat hubungan yang ketat dengan kulit, elektrod diperbuat daripada polimer fleksibel. Menjadikannya konduktif, sambil mengekalkan elektrod elastik, nanowires perak yang tertanam di seluruh polimer.

sensor itu setakat ini telah diuji pada model kulit dengan tahap penghidratan yang berbeza, dan sensor tepat diukur mereka. Pasukan itu juga berubah kelembapan ambien udara dan sensor tidak terjejas oleh itu.

Sudah ada pasangan prototaip peranti, masing-masing dengan sambungan tanpa wayar Bluetooth dengan mudah membaca output sensor pada telefon pintar berhampiran.


Sepasang:Teknik Etching Mudah Untuk Mencipta Nanostruktur Left-handed Dan Hak-handed Seterusnya:Clariant Lancar Nano perak konduktif Ink