Perak Nanowires dan Sertai Graphene tentera untuk paparan skrin sentuh

- Jan 09, 2017-

Dalambidang menggunakan bahannanobersaing untuk replaceindium timah oksida (ITO)sebagai konduktor telus yang mengawal paparan pikseldalam paparan skrin sentuh adalah semakin sesak. Kita telah melihat bahan-bahan termasukkarbon nanotiub baru,nanowires Perak,dangraphenedinaikkan pangkat sebagai ketara waris untuk permohonan ini.

Kini, penyelidik di Universiti Sussex di England telah memperkenalkan contenderinto kuat pertempuran untuk menggantikan indium oksida timah:bahan hybrid yang terdiri daripada nanowires Perak yang dihubungkan bersama-sama dengan graphene.

"Bahan hibrid adalah jauh lebih murah disebabkan oleh hakikat bahawa kita hanya perlu menggunakan sebahagian kecil daripada nanowires yang biasanya diperlukan untuk mencapai sifat-sifat ITO," menjelaskan Alan Dalton, seorang Profesor di Universiti Sussex dan makmal yang menjalankan penyelidikan, dalam satu temu bual e-mel denganIEEE Spectrum. "Graphene yang bertindak sebagai linkers antara nanowires, yang bermaksud bahawa rangkaian tidak perlu tebal. Kami mendepositkan graphene ke rangkaian nanowires yang disembur oleh pemendapan filem."

Pengurangan kos yang berkaitan dengan bahan hibrid ini berbanding Perak yang nanowires sendiri membuka potensi ia mengambil bahagian yang lebih besar dalam pasaran konduktor telus; telah dijangkakan akan thatdemand bagi konduktor akan menolak jualan masa lalu yang menandakan dalam$ 900 juta menjelang tahun 2025.

Dalam kajian yang dihuraikan dalam jurnalNanoscale, para penyelidik menunjukkan bahawa kekunci untuk menghasilkan bahan merupakan teknik matematik yang telah digunakan sebelum ini untuk menggambarkan bagaimana perubahan fasa seperti pembekuan berlaku di ruang yang sangat kecil.

"Dalam kajian ini, kami telah mengaplikasikan teknik matematik untuk bersenam saiz subpixel terkecil yang kita boleh tanpa menjejaskan sifat elektrod nanowire kami," jelas Matthew Large, membawa penulis akhbar, dalam kenyataan akhbar. "Keputusan memberitahu kami bagaimana untuk tune nanowires kami mematuhi syarat-syarat permohonan diberikan apa-apa."

Nanowires Perak telah terbukti menjadi salah satu yang paling menjanjikan penggantian untuk ITO. Syarikat-syarikat sepertiCambriosdanNano biruTerdapat usaha komersial yang paling ketara yang memanfaatkan teknologi ini.

"Perak nanowire dan kacukan nanowire – graphene Perak mungkin alternatif yang paling sesuai untuk teknologi-teknologi yang sedia ada," kata Dalton dalam kenyataan akhbar.

Palm Springs percaya bahawa proses baru mereka akan mengurangkan bukan sahaja mengurangkan kos pengeluaran yang berkaitan dengan bahan-bahan ini, tetapi juga mengurangkan permintaan tenaga daripada bahan-bahan, memberikannya kelebihan kedua-dua harga dan prestasi berbanding pesaing.

Palm Springs dan makmal beliau sudah menyertai forceswithM-SOLV, berasaskan di Oxford, England; bersama-sama, mereka tidak sabar untuk memohon keputusan penyelidikan tersebut kepada projek-projek komersil.


Sepasang:Dakwat pengalir 2016 pasaran-2026: Ramalan, teknologi, pemain Seterusnya:NANOWIRE "DAKWAT" DAYAKAN BERASASKAN KERTAS CETAK ELEKTRONIK