Silver nitrat bertindak menggunakan

- Sep 01, 2017 -

Silver nitrat adalah crystal tak berwarna, larut dalam air. Pure silver nitrat adalah stabil kepada cahaya, tetapi kerana kekurangan kesucian produk secara amnya, air dan pepejal sering disimpan dalam botol reagent coklat. Untuk fotografi emulsi, Perak, cermin, percetakan, perubatan, mewarna rambut, ujian klorida, bromide dan iodide, dll, juga digunakan dalam industri elektronik.

Ciri-ciri fizikal

Tak berwarna telus orthorhombic lamellar crystal, larut dalam air dan ammonia, larut dalam eter dan glycerol, sedikit larut dalam etanol, hampir tidak larut dalam asid nitrik pekat. Penyelesaian akueus adalah bersifat asid. Penyelesaian Silver nitrat mengandungi banyak ion-ion Perak, jadi pengoksidaan kukuh, dan yang tertentu terhakis, perubatan untuk percambahan tisu granulation, mencairkan penyelesaian untuk racun kulat jangkitan mata. Selepas lebur untuk cecair kuning terang, selepas pengawetan masih putih.

Sifat-sifat kimia

Silver nitrat dalam kes penguraian organik kelabu hitam, Perak. Pure silver nitrat adalah stabil kepada cahaya, tetapi kerana kekurangan kesucian produk secara amnya, air dan pepejal sering disimpan dalam botol reagent coklat. Silver nitrat dipanaskan 440 ° c untuk menghuraikan ke Perak, oksigen, nitrogen dan nitrogen dioksida. Penyelesaian aqueous dan penyelesaian etanol yang neutral untuk suami yang kena dan pH adalah kira-kira 6. Takat didih 444 ° c (penguraian). Terdapat pengoksidaan. Kehadiran organik, lihat cahaya menjadi kelabu atau grayish hitam. Silver nitrat bertindak-balas dengan siri reagen pemendakan atau penyelarasan (lihat sebatian penyelarasan). Sebagai contoh, dengan tindak balas gas hidrogen sulfida, pembentukan kerpasan sulfida Perak hitam Ag2S; dengan kalium kromat tindak balas, pembentukan kromat Perak coklat kemerahan pemendakan Ag2CrO4; dengan tindak balas fosfat disodium hidrogen, pembentukan kuning Perak fosfat pemendakan Ag3PO4; Untuk membentuk halide Perak AgX mendak. Malahan juga dengan peranan alkali, pembentukan kerpasan oksida Perak hitam coklat Ag2O; dengan peranan oxalate ion untuk membentuk putih Perak oxalate Ag2C2O4 kerpasan. Silver nitrat boleh bertindak balas dengan NH3, CN-, SCN - dan sebagainya untuk membentuk pelbagai penyelarasan molekul.

Berlakon menggunakan

Analisis kimia untuk pemendakan ion-ion klorida, rujukan kerja silver nitrat untuk penentukuran larutan natrium klorida. Bukan organik industri pembuatan Perak lain salts. Industri elektronik yang digunakan dalam pembuatan pelekat pengalir, baru purifiers gas, ayak-ayak molekul A8x, sarung tangan yang bersarung getah diulurkan dan bersalut Perak. Industri fotografi bagi pembuatan filem fotografi, filem x-ray dan fotografi filem dan bahan-bahan fotografi yang lain. Industri electroplating digunakan untuk penyaduran perak komponen elektronik dan kraftangan lain, dan juga digunakan sebagai bahan bersalut Perak untuk cermin dan thermoses. Industri bateri digunakan untuk menghasilkan bateri Perak-zink. Ubat-ubatan yang digunakan sebagai racun kulat, agen hakisan. Industri kimia Jepun untuk mewarna rambut dan sebagainya. Analisis kimia digunakan untuk menentukan klorin, iodin untuk menembak diri sendiri, bromine dan thiocyanate.

Untuk bebas-untuk menembak diri sendiri silver, seperti penyaduran perak thiosulfate Perak, penyaduran perak klorida, penyaduran perak disulfide imino Perak, penyaduran perak sulfosalicylic asid dan garam utama lain. Merupakan sumber ion Perak. Kandungan nitrat Perak pada kadar penyaduran penyelesaian pengaliran, penyebaran dan pemendakan Perak mempunyai kesan yang tertentu. Dos umum yang 25-50g/L.

Penyelesaian akueus silver nitrat boleh dikurangkan oleh aldehydes reductant organik dan gula. Jadi ia adalah reagent untuk menguji aldehydes dan gula. Juga digunakan untuk menentukan ion klorida, penentuan pemangkin mangan, penyaduran elektrik, fotografi, pewarna porselin.


Sepasang:Ciri-ciri Nanoparticle Perak Seterusnya:Nilai penting permohonan Nanoparticle Perak