Silver nitrat boleh bertindak balas dengan Alkali

- Sep 27, 2017-

Silver nitrat adalah oksida yang kuat, menghakis, Silver nitrat pencemaran alam sekitar. Dengan sesetengah organik atau sulfur, fosforus yang bercampur-campur mengisar, impak boleh dibakar atau meletup; Silver nitrat adalah mengakis. Apabila kulit berwarna dengan penyelesaian Perak nitrat, akan ada bintik hitam, yang disebabkan oleh pembentukan protein hitam Perak.

Nitrat Perak mempunyai ketoksikan tertentu, ke dalam badan untuk menghasilkan hakisan yang serius saluran gastrousus, dewasa dos kira-kira 10 gram. Pembaptis silver nitrat boleh menyebabkan sakit perut yang teruk, muntah, najis berdarah, dan bahkan gastrousus perforation berlaku. Boleh menyebabkan melecur kulit dan mata. Pendedahan jangka panjang kepada barangan pekerja akan muncul Sindrom Perak sistemik. Prestasi termasuk: badan kulit yang pelbagai jenis berjeragat, kelabu-biru atau cetek warna batu; Mata Perak yang disebabkan oleh kerosakan Mata; pernafasan tenang Perak yang disebabkan oleh bronkitis kronik dan sebagainya.

Tutup operasi, meningkatkan pengudaraan. Silver nitrat terhadap penyelesaian apabila pengendali hendaklah memakai sarung tangan getah dan goggles, harus tidak boleh digunakan pada kulit.

Kulit hubungi: pakaian keluarkan tercemar dan bilas dengan air dan sabun.

Simpan di tempat sejuk, pengudaraan; patut disimpan dalam sebotol coklat atau hitam. Dari api, haba. Elakkan daripada cahaya. Suhu takungan tidak melebihi 30 ℃, kelembapan melebihi 80%. Pembungkusan mestilah dimeteraikan dan tidak lembap. Harus menjadi senang (dengan) bahan api, ejen reducing Silver nitrat, alkali, alkohol, penstoran bahan kimia yang disimpan secara berasingan, elakkan penyimpanan dalam campuran.

Silver nitrat dalam kes penguraian organik kelabu hitam, Perak. Pure silver nitrat adalah stabil kepada cahaya, tetapi kerana produk am kesucian itu tidak cukup, Silver nitrat air dan pepejal biasanya disimpan dalam botol reagent coklat. Silver nitrat dipanaskan 440 ° c untuk menghuraikan ke Perak, oksigen, nitrogen dan nitrogen dioksida. Penyelesaian aqueous dan penyelesaian etanol yang neutral untuk suami yang kena dan pH adalah kira-kira 6. Takat didih 444 ° c (penguraian). Terdapat pengoksidaan. Kehadiran organik, lihat cahaya menjadi kelabu atau grayish hitam. Silver nitrat bertindak-balas dengan siri reagen pemendakan atau penyelarasan (lihat sebatian penyelarasan). Sebagai contoh, dengan tindak balas gas hidrogen sulfida, pembentukan kerpasan sulfida Perak hitam Ag2S; dengan kalium kromat tindak balas, pembentukan kromat Perak coklat kemerahan pemendakan Ag2CrO4; dengan tindak balas fosfat natrium hidrogen, pembentukan kuning Perak fosfat pemendakan Ag3PO4; Silver nitrat tindak-balas dengan halogen boleh menjadi ion, untuk membentuk halide Perak AgX mendak. Malahan juga dengan peranan alkali, pembentukan kerpasan oksida Perak hitam coklat Ag2O; dengan peranan oxalate ion untuk membentuk putih Perak oxalate Ag2C2O4 kerpasan. Silver nitrat boleh bertindak balas dengan NH3, CN-, SCN - dan sebagainya untuk membentuk molekul-molekul penyelarasan pelbagai


Sepasang:Perak Nanoparticle kawalan rintangan untuk menanam penyakit Seterusnya:Komponen Senyawa Bukan Organik Suhu Tinggi