Analisis kimia Silver nitrat

- Jul 10, 2017-

Kristal telus tak berwarna, tawar atau Kristal putih, Silver nitrat rasa yang agak pahit. Ketumpatan: takat lebur 4.35, 212 ° C, mendidih point: 440 ° C. digunakan untuk fotografi, cermin, nitrat Perak Perak bersalut, tersembunyi dan pudar dakwat, kotoran, porselin, pewarna, menggores ivory dan kimia analisis

Agen penting, Silver nitrat yang perlu dari segi perubatan digunakan sebagai ejen antivirus, astringents, neonatal ophthalmic prophylaxis dan penggunaan haiwan sebagai luka dan rawatan radang tempatan.

Ujian haiwan boleh membawa kepada hemolytic anemia dan pulmonari edema, Silver nitrat diulang kecil dos suntikan Perak, boleh menyebabkan anemia, tisu Silver nitrat, myeloproliferation dan organogenesis, terutamanya di glomerular bawah tanah membran Perak menenangkan, boleh membawa kepada penebalan membran tingkat bawah tanah.

Terlebih dos jangka pendek kulit dan membran mukus mempunyai kesan merangsang yang dan kakisan, kerosakan saluran pernafasan bronkitis, tenang Perak submucosal pernafasan Silver nitrat, tenang pertama muncul dalam conjunctiva, selepas mengambil Perak Perak membran mukus saluran penghadaman nitrat adalah mengakis.

Perak kulit tenang, tangan biasa Silver nitrat, menggunakan lengan dan bahagian-bahagian lain terdedah, paparan bintik hitam kelabu dan coklat, sesetengah orang muncul sistemik kulit tenang Perak, Silver nitrat perubahan tenang ini Perak adalah selalunya berpanjangan, mudah reda, kesan kepada pernafasan Sistem boleh menyebabkan bronkitis kronik

Silver nitrat adalah agen pengoksida yang tinggi yang kukuh dan risiko kebakaran. Apabila api adalah terbakar.

Dan organik kewujudan bersama dengan kes cahaya boleh menjadi hitam, Perak nitrat jika hidrogen sulfida, dengan atau tanpa cahaya hitam. Boleh decomposed oleh Pemanas dan Perak.

Kulit: Memakai pakaian perlindungan yang bersesuaian untuk mengelakkan sentuhan kulit.

Mata: dengan goggles Keselamatan kimia.

Dihidu: Mesti dilengkapi dengan alat pernafasan untuk mengelakkan pengambilan berlebihan silver nitrat habuk atau gabungan.

Selepas mengambil nitrat silver, Silver nitrat boleh cepat penyedutan air garam pekat, dan 2% natrium klorida suntikan perlahan-lahan gastrik lavage, supaya pembentukan kerpasan Perak klorida, dan rawatan lain-lain gejala. Kulit dan mata lambung Perak tenang penyakit, Silver nitrat boleh digunakan thiosulfate natrium dan kalium ferricyanide campuran, intradermal tempatan atau suntikan subconjunctival, mempunyai kesan yang tertentu.

Untuk mengelakkan penguraian nitrat silver, Silver nitrat boleh disimpan dalam coklat botol atau bekas yang gelap, suhu rendah, pengudaraan, Silver nitrat yang jauh organik dan mudah untuk mengoksidakan bahan pada pemuliharaan. Kaedah: (II) kelas.

Berlakunya kebocoran, hendaklah memakai sarung tangan dan topeng pelindung. Bilas dengan air, mencairkan air kumbahan

Silver nitrat dalam kes organik kelabu penguraian Silver nitrat hitam, Perak. Pure silver nitrat adalah stabil kepada cahaya, tetapi kerana kekurangan kesucian produk secara amnya, air dan pepejal sering disimpan dalam botol reagent coklat. Silver nitrat dipanaskan 440 ° c untuk menghuraikan ke Perak, oksigen, nitrogen dan nitrogen dioksida. Penyelesaian aqueous dan penyelesaian etanol yang neutral untuk suami yang kena dan pH adalah kira-kira 6. Takat didih 444 ° c (penguraian). Terdapat pengoksidaan. Kehadiran organik, lihat cahaya menjadi kelabu atau grayish hitam. Silver nitrat bertindak-balas dengan siri reagen pemendakan atau penyelarasan (lihat sebatian penyelarasan). Sebagai contoh, dengan tindak balas gas hidrogen sulfida, Silver nitrat pembentukan kerpasan sulfida Perak hitam Ag2S; dengan kalium kromat tindak balas, pembentukan kromat Perak coklat kemerahan pemendakan Ag2CrO4; dengan tindak balas fosfat natrium hidrogen, pembentukan kuning Perak fosfat pemendakan Ag3PO4; tindak balas dengan halogen boleh menjadi ion, untuk membentuk halide Perak AgX mendak. Nitrat Perak tetapi juga dengan peranan alkali, pembentukan oksida Perak hitam coklat pemendakan Ag2O; dengan peranan oxalate ion untuk membentuk putih Perak oxalate Ag2C2O4 kerpasan. Silver nitrat dan NH3, CN, SCN dan lain-lain tindak balas, penubuhan pelbagai ion-ion.


Sepasang:Analisis Kimia Nitrat Perak Seterusnya:Interaksi Nanoparticle Perak