Pertimbangan Silver nitrat

- Sep 29, 2017-

Silver nitrat adalah Kristal tak berwarna yang larut dalam air. Asid nitrik yang tulen adalah stabil dalam cahaya, tetapi air dan pepejal biasanya disimpan dalam reagen coklat kerana kekurangan kesucian. Digunakan untuk fotografi emulsi, bersalut Perak, cermin, percetakan, perubatan, pewarna rambut, ion klorin, bromide ion dan iodide, dll, juga digunakan dalam industri elektronik.

Sifat-sifat fizikal dan kimia

Ciri-ciri fizikal

Crystal tak berwarna dan lutsinar oblique lamellar crystal, larut dalam air dan ammonia, larut dalam eter dan glycerin, sedikit larut dalam etanol yang kontang, hampir tidak larut dalam asid nitrik pekat. Penyelesaian yang berair adalah bersifat asid. Penyelesaian silver nitrat yang tinggi teroksida dan mempunyai kesan yang mengakis kerana ia mengandungi sejumlah besar ion Perak. Ia digunakan dalam rawatan perubatan dalam tisu hyperplasia di granulation, dan penyelesaian cair yang digunakan untuk racun kulat jangkitan mata. Setelah lebur, cecair kuning terang ini masih putih selepas Pengawetan.

Sifat-sifat kimia

Silver nitrat adalah hitam dengan organik dan reput ke Perak. Asid nitrik yang tulen adalah stabil dalam cahaya, tetapi air dan pepejal biasanya disimpan dalam reagen coklat kerana kekurangan kesucian. Silver nitrat decomposed ke Perak apabila dipanaskan 440 ℃, nitrogen, oksigen dan nitrogen dioksida. Air dan penyelesaian etanol mempunyai tindak balas semulajadi untuk suami kena, dengan pH yang kira-kira 6. Takat didih ℃ 444 (penguraian). Ia adalah pengoksidaan. Kehadiran organik, lihat kelabu atau hitam. Silver nitrat boleh bertindak balas dengan beberapa siri ini penting untuk tindak balas atau reaksi penyelarasan (lihat majmuk penyelarasan). Sebagai contoh, dengan tindak balas gas hidrogen sulfida, hitam sulfida pemendakan Ag2S ini terbentuk. Dengan kalium kromat, kromat merah dan coklat pemendakan Ag2CrO4 telah ditubuhkan. Dengan reaksi disodium hidrogen fosfat, kuning Ag3PO4 pemendakan telah ditubuhkan. Pemendakan AgX Perak halogenated ini terbentuk dengan tindak balas ion halogen boleh menjadi. Ia juga boleh berfungsi dengan alkali untuk membentuk oksida hitam Ag2O kerpasan. Oxalate putih pemendakan Ag2C2O4 telah ditubuhkan dengan tindakan oxalate ion. Nitrat Perak boleh bertindak balas dengan NH3, CN - SCN - untuk membentuk molekul-molekul penyelarasan pelbagai

Maksud peranan

Kimia analisis telah digunakan untuk memendakkan ion klorida, dan nitrat penanda aras telah digunakan untuk mengubah suai penyelesaian natrium klorida. Industri bukan organik yang digunakan untuk membuat garam Perak lain. Industri elektronik yang digunakan untuk membuat pengalir gas pelekat, baru menulenkan ejen penapis molekul A8x, sarung tangan yg berlapis Perak kerja seragam dan elektrik, dan sebagainya. Industri peka cahaya digunakan untuk membuat bahan-bahan photosensitive seperti filem, sinar-x dan filem fotografi. Industri penyaduran digunakan untuk penyaduran perak komponen elektronik dan kraftangan lain, serta sejumlah besar bahan bersalut Perak digunakan dalam cermin dan penebat botol. Industri bateri digunakan untuk menghasilkan bateri Perak-zink. Ubat-ubatan digunakan sebagai racun kulat, ejen caustic. Industri kimia harian digunakan untuk pewarna rambut dan sebagainya. Analisis kimia digunakan untuk menentukan klorin, iodin untuk menembak diri sendiri, bromine dan thiocyanate. [3]

Ia digunakan untuk Perak bebas-untuk menembak diri sendiri penyaduran perak, seperti Perak penyaduran asid sulfurik, asid hidroklorik penyaduran perak, aminodisulfonate, Asid salisilik sulfonyl penyaduran perak, dan sebagainya. Ia merupakan sumber ion Perak. Kandungan nitrat Perak mempunyai beberapa pengaruh ke atas kelajuan pengaliran, dispersibility dan kerpasan cecair yg berlapis Perak. Dos yang biasa ialah 25-50g/L.

Penyelesaian ammonia nitrat Perak boleh dikurangkan oleh aldehyde dihakpatenkan organik dan gula. Jadi ia adalah reagent menyemak aldehyde dan gula. Ia juga digunakan untuk penentuan ion klorida, pemangkin kepada penentuan mangan, penyaduran elektrik, fotografi dan pewarna porselin.

Langkah berjaga-jaga untuk kegunaan

Ketoksikan yang

Nitrat Perak mempunyai ketoksikan tertentu, yang boleh menyebabkan hakisan yang serius kepada perut dan usus dalam badan, dan kematian orang dewasa ini terletak kira-kira 10 gram. Separuh dari dos maut (tikus, melalui mulut) 50mg/kg.

Ia boleh menyebabkan sakit perut yang teruk, muntah, darah, dan perforation walaupun gastrousus. Boleh menyebabkan terbakar kulit dan mata. Pekerja yang telah terdedah kepada produk untuk masa yang lama akan mempunyai sebuah kedinginan Perak sistemik. Prestasi termasuk: luas kulit berjeragat, grayish biru atau cahaya bertanding bersama-sama; Kerosakan mata yang disebabkan oleh mata Perak; Bronkitis Kronik disebabkan oleh menanyakanNya secara airway Perak.

Pertimbangan operasi

Tutup operasi, meningkatkan pengudaraan. Pengusaha harus dilatih khas seseorang mematuhi prosedur-prosedur operasi. Adalah disyorkan bahawa pengendali memakai satu hood jenis Penyaman elektrik bekalan penapis alat pernafasan, memakai kain getah, dan memakai sarung tangan getah neoprena, dan elakkan terkena pada kulit. Menjauhkan diri daripada punca kebakaran dan haba, merokok adalah dilarang di tempat kerja. Menjauhkan diri dari bahan-bahan yang mudah terbakar, mudah terbakar. Elakkan daripada habuk. Elakkan sentuhan dengan reducing ejen, alkali dan alkohol. Hatilah apabila cahaya memuatkan dan memunggah perlu dilakukan untuk mengelakkan kerosakan pembungkusan dan kontena. Dilengkapi dengan sama jenis dan kuantiti peralatan dan kebocoran rawatan kecemasan peralatan kebombaan. Bekas kosong mungkin berbahaya.


Sepasang:Proses Perak Nanoparticle dinamik Seterusnya:Ciri-ciri Bakteria Nanopartikel Silver