Pengoksidaan Nitrat Perak

- Oct 17, 2017-

Nitrat perak adalah sejenis produk kimia, terutamanya yang digunakan dalam perak bersalut, cermin, percetakan, ubat-ubatan dan industri-industri lain, perak nitrat larut dalam ciri-ciri air, ia tidak mempunyai warna, Nitrat Perak tinggi ketulenan nitrat perak untuk reaksi cahaya adalah relatif stabil.

Jika ion klorida, ion bromin, ion iodin, dan sebagainya. Nitrate Perak akan bertindak balas untuk menghasilkan tidak larut dalam air, tidak larut dalam asid nitrik perak klorida (precipitate putih), bromida perak (mendakan cahaya kuning), iodida perak (mendakan kuning) pada. Oleh itu, ia sering digunakan untuk menguji kewujudan ion klorida.

Larut dalam eter dan gliserin, sedikit larut dalam etanol anhydrous, hampir tidak larut dalam asid nitrik pekat. Larutan akueusnya lemah berasid. Larutan perak nitrat mengandungi sejumlah besar ion perak, jadi pengoksidaan lebih kuat, dan terdapat penggunaan perubatan Nitrat yang tertentu yang mengakis, untuk tisu granulasi hiperplasia kakisan, penyelesaian cair untuk jangkitan okular pada fungisida. Selepas cair, cecair kuning cahaya masih putih selepas pemejalan.

Nitrat perak menjadi perak apabila bahan organik menjadi kelabu dan hitam. Nitrat perak tulen stabil dalam cahaya, tetapi larutan dan pepejalnya yang cair sering disimpan dalam botol reagen coklat kerana kesucian umum produk. Nitrat perak dihancurkan ke dalam perak, nitrogen, oksigen Nitrate Perak dan nitrogen dioksida apabila dipanaskan hingga 440 ℃. Larutan akueus dan larutan etanol mempunyai tindak balas neutral terhadap litmus, ph ialah kira-kira 6. Titik didih 444 ℃ (penguraian). Pengoksidaan. Dengan kehadiran bahan organik, lihat kelabu muda atau kelabu hitam. Nitrat perak boleh bertindak balas dengan satu siri reagen untuk menahan reaksi atau tindak balas koordinasi (lihat sebatian koordinasi). Sebagai contoh, dengan tindak balas hidrogen sulfida, pembentukan aluminium perak sulfida ag2s pemendakan; tindak balas dengan kalium kromat, pembentukan pengoksidaan kromium asid merah coklat Ag2cro4; tindak balas dengan natrium dihydrogen fosfat, membentuk fosfat perak kuning ag3po4 mendakan; tindak balas dengan ion halogen, Nitrate Perak yang membentuk silver halide agx precipitate. Juga boleh dilakukan dengan tindakan alkali, membentuk endapan ag2o perak teroksidasi hitam coklat, dan aksi ion akar asid oxalic membentuk asid oksalik putih perak Ag2c2o4 mendakan. Nitrat perak boleh bertindak balas dengan NH3, CN dan scn-untuk membentuk pelbagai ion koordinasi.

Kimia analitik digunakan untuk menahan ion klorida, dan piawaian kerja nitrat perak digunakan untuk mengkalibrasi larutan natrium klorida. Industri anorganik digunakan untuk membuat garam perak yang lain. Industri elektronik digunakan dalam pembuatan pelekat konduktif, agen Nitrate Perak yang baru membersihkan gas, saringan molekul a8x, sarung tangan bersalut perak dan bekerja langsung. Industri fotosensitif digunakan untuk membuat bahan fotografi seperti filem filem, filem fotografi sinar-X dan filem fotografi. Industri elektroplating untuk komponen elektronik dan kraf lain bersalut perak, tetapi juga sebilangan besar cermin dan vaskular flask bahan pundi hempedu. Industri bateri digunakan untuk pengeluaran bateri zink perak. Perubatan Nitrat Perak digunakan sebagai agen bakterisida dan korosif. Industri kimia harian digunakan untuk rambut pewarna. Kimia analitik digunakan untuk menentukan klorin, bromin, iodin sianida dan thiocyanate.


Sepasang:Mekanisme Cytotoxicity Nanopartikel Silver Seterusnya:Mekanisme Cytotoxic Silver Nanoparticle Silver