Silver Nitrate ciri-ciri yang

- Nov 03, 2017 -

Silver nitrat adalah kimia, terutamanya digunakan bagi penyaduran perak, cermin membuat, mencetak, farmaseutikal dan industri lain, nitrat Perak mempunyai sifat-sifat yang larut-air, ia mempunyai tiada warna, Silver nitrat tinggi kesucian silver nitrat bagi tindak balas cahaya lebih stabil.

Sekiranya daripada klorida, bromide, iodide dan reaksi lain akan menjana tidak larut dalam air, tidak larut dalam asid nitrik, Perak bromide Perak Silver nitrat (cahaya kuning mendak), silver iodide (mendak kuning), klorida (mendakan putih) dan sebagainya . Ia sering digunakan untuk menguji kewujudan ion-ion klorida;

Larut dalam eter dan glycerol, sedikit larut dalam etanol, hampir tidak larut dalam asid nitrik pekat. Penyelesaian akueus adalah bersifat asid. Penyelesaian Silver nitrat mengandungi banyak ion-ion Perak, jadi pengoksidaan kuat, dan yang tertentu terhakis, perubatan untuk percambahan tisu granulation, nitrat Perak cair penyelesaian untuk racun kulat jangkitan mata. Selepas lebur untuk cecair kuning terang, selepas pengawetan masih putih.

Silver nitrat dalam kes penguraian organik kelabu hitam, Perak. Pure silver nitrat adalah stabil kepada cahaya, tetapi kerana produk am kesucian itu tidak cukup, air dan pepejal biasanya disimpan dalam botol reagent coklat. Silver nitrat dipanaskan 440 ° c untuk menghuraikan ke Perak, oksigen, nitrogen dan nitrogen dioksida. Penyelesaian aqueous dan penyelesaian etanol yang neutral untuk suami yang kena dan pH adalah kira-kira 6. Mendidih ℃ titik 444 (penguraian). Terdapat pengoksidaan. Kehadiran organik, Silver nitrat lihat cahaya menjadi kelabu atau grayish hitam. Silver nitrat bertindak-balas dengan siri reagen pemendakan atau penyelarasan (lihat sebatian penyelarasan). Sebagai contoh, dengan tindak balas gas hidrogen sulfida, pembentukan kerpasan sulfida Perak hitam Ag2S; dengan kalium kromat tindak balas, pembentukan kromat Perak coklat kemerahan pemendakan Ag2CrO4; dengan tindak balas fosfat natrium hidrogen, pembentukan kuning Perak fosfat pemendakan Ag3PO4; tindak balas dengan halogen boleh menjadi ion, untuk membentuk halide Perak AgX mendak. Tetapi juga dengan peranan alkali, Silver Nitrate pembentukan oksida Perak hitam coklat pemendakan Ag2O; dengan peranan oxalate ion untuk membentuk putih Perak oxalate Ag2C2O4 kerpasan. Silver nitrat dengan NH3, CN, SCN dan reaksi lain, penubuhan pelbagai penyelarasan ion.

Analisis kimia untuk pemendakan ion-ion klorida, taraf bekerja silver nitrat untuk penentukuran larutan natrium klorida. Bukan organik industri pembuatan Perak lain salts. Industri elektronik yang digunakan dalam pembuatan pelekat pengalir, Silver nitrat baru gas purifiers, ayak-ayak molekul A8x, sarung tangan yang bersarung getah diulurkan dan bersalut Perak. Industri fotografi bagi pembuatan filem, filem x-ray dan fotografi filem dan bahan-bahan fotografi yang lain. Industri electroplating digunakan untuk penyaduran perak komponen elektronik dan kraftangan lain, dan juga digunakan sebagai bahan bersalut Perak untuk cermin dan thermoses. Industri bateri digunakan untuk menghasilkan bateri Perak-zink. Ubat-ubatan yang digunakan sebagai racun kulat, agen hakisan Silver nitrat. Industri kimia Jepun untuk mewarna rambut dan sebagainya. Analisis kimia digunakan untuk menentukan klorin, iodin untuk menembak diri sendiri, bromine dan thiocyanate.

Bagi Perak bebas-untuk menembak diri sendiri, seperti thio asid sulfurik Perak penyaduran, penyaduran perak, Perak disulfide imide Perak Perak, Perak sulfosalic asid Perak dan lain-lain utama garam. Merupakan sumber ion Perak. Kandungan nitrat Perak pada kadar penyaduran penyelesaian pengaliran, penyebaran Silver nitrat dan pemendakan Perak mempunyai kesan yang tertentu. Dos umum yang 25-50g/L. Penyelesaian akueus silver nitrat boleh dikurangkan oleh aldehydes reductant organik dan gula. Jadi ia adalah reagent untuk menguji aldehydes dan gula. Juga digunakan untuk menentukan ion klorida, penentuan pemangkin mangan, penyaduran elektrik, fotografi, pewarna porselin.


Sepasang:Mekanisme Cytotoxic Silver Nanoparticle Silver Seterusnya:Interaksi Nanoparticle Perak