Pelajar mempamerkan kemahiran Sains

- Mar 24, 2017 -

Great Falls Kolej MSU sesak pada pagi Selasa sebagai Montana Wilayah II Sains dan Kejuruteraan wajar dimulakan.

Pelajar gred enam hingga 12 dari glasier, Toole, kebebasan, Teton, Pondera, Lata dan Judith lembangan makan kemudahan seperti di rumah di sekolah dengan papan projek dan prototaip. Beberapa pelajar rumah-sekolah rendah dan lapan belas sekolah diwakili.

Hakim-Hakim yang lebih daripada 150 merayau di Kolej, Mac 308 pelajar-pelajar sekolah menengah dan 44 pelajar sekolah tinggi dari hipotesis untuk kesimpulan dan segala-galanya di antara.

Centerville ketujuh-grader Cade Hutchins bangga menunjukkan tiub tornado beliau walaupun pada hakikatnya bahawa hipotesis beliau itu air panas akan mengembara melalui tornado yang lebih cepat daripada air sejuk yang terbukti tidak benar.

"Saya fikir kerana molekul-molekul yang panas akan bergerak dengan lebih cepat di dalam air, ia akan menjadi lebih cepat," kata Cade. "Saya membuat kesimpulan bahawa molekul sejuk adalah lebih ketat makan, jadi air adalah lebih Tumpat dan ia tenggelam. Ianya seperti arus panas dan sejuk udara atau laut."

CADe direka projeknya dengan dua botol soda 32-auns dan penyambung botol merah, plastik.

CADe digunakan untuk bahan-bahan MacGyvering bersama-sama dari pengalaman beliau dengan projek NASA Centerville's. Beliau membantu melahirkan spacesuit yang dapat menahan vakum ruang.

"Saya fikir Bilakah saya grow up, aku ingin menjadi seorang jurutera."

B9326689574Z.1_20170314201824_000_GHVHNURQT.1-0.jpg

Leanne Frost, Pengarah pendidikan umum, perniagaan, teknologi dan pemindahan bahagian Great Falls Kolej MSU, berkata, matlamat Majlis ini adalah untuk mendapatkan kawasan pelajar teruja tentang bidang sains dan Kejuruteraan.

"Ini adalah satu peluang besar untuk pelajar-pelajar di semua peringkat umur untuk menunjuk-nunjuk semangat Sains," kata Frost.

Tingkat, Simms junior Avery Harris berdiri di hadapan beliau Lembaga Pengarah projek Papan lapis yang menggambarkan cara terbaik untuk membersihkan peralatan perubatan untuk pesakit-pesakit dengan cystic fibrosis. Avery mendekati projek dengan lampiran sentimental.

Datuk Avery dan bergantung kepada peralatan perubatan, tetapi sering dibersihkan oleh hanya bilas dan kemudian meninggalkannya. Avery membayangkan kaedah ini adalah tidak berkesan untuk staving daripada pertumbuhan bakteria.

Avery mula bekerja di Kolej dengan doktor perempuan yang mempunyai cystic fibrosis. Dia telah menyampaikan satu cabaran: boleh beliau menyimpulkan apa kaedah pembersihan adalah paling berkesan untuk pesakit-pesakit yang bergantung pada peralatan perubatan?

Avery digunakan tiga jenis bakteria dalam percubaan beliau: E. coli, aeruginosa staph dan perumah. "Saya walaupun mendidih itu akan menjadi paling berkesan," katanya. "Ia terbukti benar, tetapi kebanyakan peralatan perubatan yang diperbuat daripada plastik dan hanya boleh direbus selama lima minit sebelum ia bermula untuk mencairkan."

Dia juga bereksperimen dengan emas dan Perak Tiny untuk melihat jika mereka akan menghalang pertumbuhan. Beliau membuat kesimpulan bahawa ia telah bekerja dengan beberapa bakteria, tetapi tidak menghalang mereka semua.

Ramai pelajar meletakkan masa sama banyak ke dalam membentangkan projek mereka sepertimana mereka menjalankan eksperimen. Lembaga Pengarah pelbagai bentuk, saiz dan warna yang digambarkan mereka kaedah dan penemuan-penemuan dengan teks, gambar-gambar dan carta.

Amanda Nix, 7-12 guru Sains di Sunburst, berkata pengalaman ini amat penting bagi pelajar-pelajar.

"Ia adalah cross-kurikulum," Nix berkata. "Mereka sedang menulis, menyelidik, membentangkan dan pembelajaran program-program komputer yang baru Sains."

Pelajar sunburst bekerja pada projek-projek mereka hampir secara eksklusif pada masa sekolah untuk memastikan setiap pelajar mempunyai tahap yang sama masa dan akses untuk menyelesaikan eksperimen mereka.

B9326689574Z.1_20170314201824_000_G8VHNUROH.1-0.jpg

"Ia semua dilakukan di sekolah supaya mereka boleh menyokong antara satu sama lain dan mempunyai guru-guru di sana," Nix berkata. "Ia peringkat gelanggang bagi Semua pelajar yang mungkin tidak mempunyai sokongan di rumah."

Semua bekalan saksama Sains telah diberi kepada pelajar-pelajar Sunburst oleh seorang penaja tempatan.

Bahagian sekolah menengah pameran Sains itu telah dipersetujui oleh Sains Antarabangsa Intel dan Kejuruteraan saksama. Projek-projek yang tertinggi daripada gred sekolah menengah akan layak untuk mengambil bahagian dalam acara INSEF peringkat kebangsaan di Los Angeles pada bulan Mei.

Anugerah tersebut disampaikan oleh Datuk bandar Bob Kelly.

Pesta Sains terus pada hari Khamis, Mac 16, bagi pelajar di sekolah rendah. Ia akan bermula pada pukul 8:30 dan berjalan hingga 2 ptg Kelab Great Falls Kolej MSU BATANG akan menghiburkan penonton dengan beberapa eksperimen Sains pada 11:15 AM Kemudian Majlis Anugerah tersebut bermula pada jam 1 petang.
Sepasang:Pemangkin Glassware Membuat Metal Recycling mudah Seterusnya:Menggunakan Pencetak pancut dakwat untuk membina litar hibrid fleksibel yang bijak