Remaja menjadikan berenang untuk Jauhkan kuman

- Mar 23, 2017 -

860_main_Jessica-Tian-chemicals.png

WASHINGTON, D.C. — Kehidupan kita penuh dengan bakteria. Bug di dalam tubuh, kulit kita dan kebanyakan permukaan yang kita sentuh. Itu bukan semestinya satuperkara yang buruk. Tetapi beberapa tempat perlu menjadi bakteria-percuma, seperti bandages luka atau pembungkusan makanan. Jessica Tian, 17, telah datang dengan satu cara untuk menyimpan bakteria jauhnya. Dia dicipta Success kertas kerja oleh dunking mereka di tempat mandi kimia khas.

Bahagian kanan di Del Norte High School di San Diego, California, mempamerkan kaedah beliau di dalamMencari bakat Sains Regeneron. Pertandingan Sains ini dikendalikan olehPersatuan Sains andamp; orang ramai. Ia ditaja oleh Regeneron, sebuah syarikat yang Reka bentuk dan membuat ubat-ubatan. Acara yang menghimpunkan pelajar sekolah tinggi setiap tahun untuk berkongsi projek-projek Sains mereka dengan orang ramai. Alsocompete 40 finalis untuk tunai Anugerah berjumlah hampir $2 juta. (Persatuan Sains andamp; masyarakat juga menerbitkanBerita Sains bagi pelajardan blog ini.)

Jessica mandian kimia telah dibangunkan untuk meninggalkan salutan CLS-membunuhselulosa. Dinding luar sel-sel tumbuhan mengandungi selulosa. Tetapi thatand #39; s tidak semua. "Selulosa adalah serba boleh," menjelaskan Jessica. "Ia adalah dalam pakaian kami, dalam bungkusan makanan, dalam hampir setiap aspek kehidupan seharian kita."

Setiap molekul selulosa merupakan chainbuilt yang lama dari gula. Rantai ini bon mudah dengan air. Bagus Tu; ia membantu tuala kertas sinaran tumpahan. Tetapi inilah juga mengapa selulosa yang basah adalah rumah yang baik untuk bakteria. Dan beberapa kuman tersebut boleh menimbulkan risiko kepada kesihatan. Itulah benar terutamanya apabila mereka membesar di dalam selubung pembalut atau makanan. Para saintis telah cuba untuk menghasilkan lapisan antimikrobial untuk menghentikan bakteria daripada berpegang kepada selulosa. Walau bagaimanapun, Jessica Nota-nota, "kebanyakan kaedah memerlukan haba dan tekanan. Dan beberapa membawa udara pencemaran."

"Saya ingin mencipta satu kaedah yang dapat [add] ciri-ciri antibakteria untuk selulosa dengan cara yang mudah," kata remaja. Dia mahukan ia menjadi murah. Ia turut menjadi mudah untuk memohon secara besar-besaran dan menimbulkan sedikit risiko kepada alam sekitar.

Untuk memikirkan bagaimana untuk melakukan ini, Jessica mengembara di seluruh negara untuk menghabiskan musim panas yang di makmal Benjamin Hsaio. Beliau adalah seorang ahli kimia di Universiti Stony Brook di New York. Program penyelidikan musim panas hiaeah bagi sekolah tinggi Junior disambung Jessica dengan Hsaio. "Ini adalah kali pertama saya berpeluang untuk bekerja di makmal," katanya. "Saya benar-benar menikmati suasana keseluruhan."

Remaja bekerja untuk menambah titanium dioksida dan Perak Tiny kertas selulosa. Titanium dioksida ialah pigmen putih. Apabila terdedah kepada cahaya ultraviolet, elektron negatif dikenakan di dalamnya boleh menjadi teruja. Oksida titanium kemudian rosak air. Ini menghasilkan radikal bebas. Ini dikenakan molekul yang menyerang dan membunuh sel-sel bakteria.

Biasanya, titanium dioksida Jessica berkata, memerlukan banyak tenaga untuk mengaktifkan dengan kehebatan CLS-membunuh. Dia fikir dia menyaksikan satu cara untuk mengurangkan tenaga yang diperlukan, walaupun: Tambah Perak Tiny. Ini adalah zarah-zarah kecil Perak yang hanya billionths satu meter diameternya. Mereka mengurangkan tenaga yang diperlukan untuk merangsangkan elektron di titanium dioksida. Menambah bahan, dengan cara ini, dikenali sebagai "dadah." Perak doped harus membiarkan titanium dioksida membunuh bakteria menggunakan hanya cahaya dari matahari, andaian dibuat Jessica.

Di makmal, Jessica yang dicipta dalamcolloidPenyelesaian (KOLL-oid). Zarah-zarah kecil daripada titanium dioksida dan Perak Tiny telah merebak agak sekata ke seluruh cecair. Beliau mencipta tiga versi. Masing-masing mempunyai differentamounts titanium dioksida dan Perak. Kemudian kertas selulosa menurun remaja ke dalam salah satu solutionsand yang dikeringkan mereka menggunakan ketuhar. Kertas-kertas lain mendapat perlindungan di titanium dioksida semata-mata atau apa-apa pada semua. Ini berkhidmat sebagaikawalan.

Apabila kertas kerja telah Kering, Jessica menurun mereka dalam penyelesaian bakteria. Kemudian dia disapu kertas ke atas pinggan makmal yang mengandungi agar — gel mengandungi nutrien yang diperlukan bagi pembiakan bakteria. Selepas 24 jam, dia disemak pinggan tersebut.

Titanium dioksida dan colloid Perak telah membunuh 99 peratus bakteria, berbanding dengan selulosa yang tidak dirawat. Lapisan daripada titanium dioksida semata-mata tidak berjaya juga.

"Saya tahu bahawa Perak dan titanium dioksida boleh bekerja bersama-sama," kata Jessica. Telah banyak kajian ke atas Perak dan sebuah titanium dioksida, beliau menyatakan, andquot; tetapi tidak banyak kedua-dua mereka bersama-sama [hidup] selulosa."

Bahagian yang terbaik, kata Jessica, ialah bahawa rawatan beliau menimbulkan ancaman tidak kepada alam sekitar. Kaedah lain memerlukan suhu yang tinggi atau tekanan untuk mencipta suatu lapisan CLS-membunuh. Semua Jessica yang diperlukan ialah berenang perlahan di tempat mandi kimia. Sederhana, low-cost lapisan andquot; boleh digunakan untuk pakaian supaya ia boleh mempunyai ciri-ciri antibakteria,"katanya. "Saya fikir ia boleh digunakan walaupun di negara-negara membangun."

Sekarang, dia telah memohon campuran beliau kepada cebisan kecil selulosa kertas sahaja. Tetapi jika berenang yang berfungsi pada pakaian, bandages atau kertas, ia dapat membantu menjauhkan mereka germfree ketika mereka perlu.

Kuasa perkataan

(untuk maklumat lanjut mengenai kata-kata kuasa, klikdi sini)

aktifkan(dalam biologi) Untuk menghidupkan, seperti juga dengan tindak balas gen atau bahan kimia.

AgarBahan gelatinous yang diperbuat daripada sesetengah alga marin yang digunakan sebagai bahan (dan sumber makanan) di mana pertumbuhan bakteria.

antiMempunyai sifat yang cenderung untuk memusnahkan atau menghadkan pertumbuhan dan pembiakan bakteria.

antimikrobBahan yang digunakan untuk membunuh atau menghalang pertumbuhan mikrob. Ini termasuk bahan kimia yang diperolehi secara semulajadi, seperti ubat-ubatan antibiotik yang banyak. Ia juga termasuk bahan kimia sintetik seperti triclosan dan triclocarban.

selTerkecil struktural dan fungsional unit dalam sesebuah organisma. Biasanya terlalu kecil untuk melihat dengan mata unaided, ia terdiri daripada cecair yang berair dikelilingi oleh membran atau dinding. Bergantung kepada saiz mereka, haiwan diperbuat daripada mana-mana sahaja daripada beribu-ribu trilion sel-sel. Beberapa organisma, seperti yis, kulapuk, bakteria dan sesetengah alga, akan terdiri daripada hanya satu sel.

selulosaJenis gentian yang ditemui di dinding sel tumbuhan. Ia dibentuk oleh rantaian molekul glukosa.

kimiaBahan yang terbentuk daripada dua atau lebih atom yang menyatukan (bon) dalam nisbah tetap dan struktur. Sebagai contoh, air adalah bahan kimia yang dibuat apabila dua atom hidrogen bon untuk satu atom oksigen. Dengan formula kimia ini H2O. kimia juga boleh adjektif untuk menggambarkan sifat-sifat bahan yang hasil daripada pelbagai reaksi antara Kata majmuk yang berbeza.

colloidBahan di mana zarah kecil yang tidak larut telah merebak di seluruh isipadu bahan lain yang lebih besar. Colloids memuat banyak bentuk. Comot air merupakan satu colloid. Begitu juga kabus. Susu adalah colloid, dengan globs yang kecil daripada butterfat digantung seluruh cecair. Krim ini colloid yang juga. Colloids biasanya tidak berpecah menjadi komponen individu mereka dari semasa ke semasa.

kawalanSebahagian daripada percubaan sekiranya terdapat sebarang perubahan dari keadaan normal. Kawalan adalah penting untuk eksperimen saintifik. Ini menunjukkan bahawa apa-apa kesan yang baru ini mungkin disebabkan hanya ke bahagian ujian yang seorang penyelidik telah berubah. Sebagai contoh, jika para saintis telah menguji pelbagai jenis baja dalam Taman, mereka mahu satu bahagian dalam untuk kekal unfertilized, sebagai kawalan. Kawasan akan menunjukkan bagaimana tumbuh-tumbuhan di Taman ini berkembang di bawah keadaan-keadaan biasa. Dan yang memberikan para saintis sesuatu yang mereka boleh membandingkan data percubaan yang baru.

kes dadah (dalam bahan-bahan) Mempertimbangkan kemasukan sesuatu ke dalam semikonduktor yang Kristal atau bahan lain.

persekitaranJumlah semua perkara-perkara yang wujud sekitar beberapa organisma atau deviceand beberapa keadaan perkara-perkara yang mencipta organisma atau peranti itu. Persekitaran boleh merujuk kepada cuaca dan ekosistem di mana sesetengah haiwan hidup, atau, mungkin, suhu, kelembapan dan perletakan komponen-komponen dalam beberapa sistem elektronik atau produk. \

radikal Molekul yang dikenakan (biasanya sangat reaktif dan tidak kekal lama) mempunyai ««satu atau lebih unpaired luar elektron. Ia akan cuba untuk mencuri elektron untuk membuat sendiri keseluruhannya lagi melalui proses yang dikenali sebagai pengoksidaan.

gelGooey atau likat bahan yang boleh mengalir seperti cecair tebal.

kumanMana-mana satu-celled mikroorganisma, seperti bakteria, kulat spesies atau zarah virus. Sesetengah kuman yang menyebabkan penyakit. Orang lain boleh mempromosikan Kesihatan lebih tinggi-perintah organisma, termasuk burung dan mamalia. Kesan Kesihatan terhadap kebanyakan kuman, Walau bagaimanapun, masih tidak diketahui.

Sekolah MenengahJawatan bagi gred sembilan melalui 12 dalam AS sistem pendidikan wajib. Graduan sekolah tinggi boleh memohon Kolej pendidikan tambahan, maju.

hipotesis (v.hypothesize) Penjelasan yang dicadangkan bagi satu fenomena. Dalam Sains, hipotesis yang adalah satu idea yang perlu sentiasa ketat diuji sebelum ia diterima atau ditolak.

cecairBahan yang mengalir secara bebas tetapi mengekalkan isipadu malar, seperti air atau minyak.

molekulUntuk elektrik neutral Kumpulan atom yang mewakili Jumlah mungkin terkecil sebatian kimia. Molekul boleh dibuat satu jenis atom atau jenis yang berbeza. Sebagai contoh, oksigen di udara diperbuat daripada dua atom oksigen (O2), tetapi air diperbuat daripada dua atom hidrogen dan satu atom oksigen (H2O).

nanoparticleZarah kecil dengan dimensi diukur dalam billionths satu meter.

zarahJumlah minit sesuatu.

pigmenYang penting, seperti pewarna semulajadi dalam kulit, yang mengubah cahaya dilihat daripada objek atau dihantar melaluinya. Pigmen warna keseluruhan biasanya bergantung pada gelombang yang cahaya yang boleh dilihat ia menyerap dan orang-orang yang mana ia menggambarkan. Sebagai contoh, pigmen merah yang cenderung menggambarkan gelombang merah cahaya dengan baik dan biasanya menyerap warna lain. Pigmen juga adalah istilah bagi bahan-bahan kimia yang digunakan oleh pengeluar untuk cat tint.

tekananDaya yang dikenakan seragam ke atas permukaan, diukur sebagai tentera seunit kawasan.

Mencari bakat SainsPertandingan tahunan yang dicipta dan diuruskan oleh masyarakat untuk andamp Sains; Public.Since 2016, ia telah beensponsored oleh Regeneron Pharmaceuticals. Bermula pada tahun 1950, acara ini membawa 40 senior berorientasikan penyelidikan high school ke Washington, D.C., mempamerkan penyelidikan mereka kepada orang ramai dan bersaing untuk Anugerah.

masyarakatKumpulan yang bersepadu orang atau haiwan yang umumnya bekerjasama dan menyokong antara satu sama lain untuk kebaikan mereka semua.

penyelesaianCecair di mana salah satu bahan kimia telah dibubarkan menjadi hidupan yang lain.

matahari.Pautan kekal pada sistem suria pusat bumi Ia adalah sebuah bintang saiz purata kira-kira 26,000 tahun cahaya dari pusat galaksi Suave cara. Matahari juga adalah istilah bagi sesetengah bintang lain yang sunlike.

Titanium dioksidaPutih, unreactive, pepejal bahan yang berlaku secara semula jadi sebagai sesuatu mineral dan digunakan secara meluas sebagai pigmen putih.

cahaya ultravioletJenis sinaran elektromagnetik dengan yang panjang gelombang yang berkuat dari 10 nanometers ke 380 nanometers. Gelombang tersebut adalah lebih pendek daripada cahaya yang boleh dilihat di thoseof tetapi lebih lama daripada X-ray.

gelombangGangguan atau perubahan yang bergerak melalui ruang dan perkara yang di tetap, berayun fesyen.


Sepasang:Cambrios untuk mempercepatkan Nanowire Perak angkat secara global dengan penciptaan CAM China Seterusnya:Bekerjasama dalam elektronik cetak penyelidikan dan permohonan