TMDC Nanoflakes Membuat Jenis New Sel photosynthetic Solar

- Feb 18, 2017 -

Nanoflakes Tungsten diselenide boleh digunakan untuk menukar kimia karbon dioksida kepada karbon monoksida dalam cecair ionik. Ini merupakan penemuan baru daripada penyelidik di Universiti Illinois di Chicago yang "fotosintesis" peranti berfungsi dengan hanya menggunakan cahaya matahari. Jenis baru sel solar boleh digunakan untuk mengeluarkan karbon dari atmosfera dan menghasilkan bahan api pada masa yang sama.


Electrochemically mengurangkan CO 2 boleh, pada dasarnya, menjadi cara yang baik kitar semula gas rumah hijau ini kembali menjadi bahan api. Walau bagaimanapun, pemangkin sedia ada untuk tindak balas ini adalah terlalu tidak cekap.

Satu pasukan yang diketuai oleh Amin Salehi-Khojin   seperti sekarang menguji kecekapan kelas bahan 2D dipanggil dichalcogenides logam peralihan (TMDCs) sebagai pemangkin untuk tindak balas ini. Para penyelidik berpasangan bahan dengan cecair ionik sebagai elektrolit dalam dua petak, tiga elektrod sel elektrokimia.

Tungsten diselenide membuat daun tiruan

Mereka mendapati bahawa tungsten diselenide adalah yang terbaik, dan dalam bentuk nanoflake itu, telah mengatasi pemangkin pukal (dari perak, sebagai contoh) dengan faktor 60. Ia juga adalah sekurang-kurangnya dua kali lebih baik sebagai sebatian nanoflake lain dianalisis dalam kajian ini. Ia juga adalah 20 kali lebih murah daripada pemangkin perak.

Pasukan itu kemudiannya digunakan pemangkin untuk membina sebuah daun tiruan terdiri daripada dua silikon sel photovoltaic tiga persimpangan berukuran 18 cm 2 kepada cahaya menuai. The diselenide tungsten dan pemangkin cecair ionik terdiri katod dalam sel manakala kobalt oksida dalam elektrolit kalium fosfat terdiri anod.

Meniru proses fotosintesis

"Ini daun tiruan meniru proses fotosintesis," jelas Salehi-Khojin. "Dalam daun sebenar, CO 2 ditukarkan kepada gula tetapi dalam daun kita ia ditukar menjadi syngas." Syngas, atau gas sintetik, adalah campuran gas hidrogen dan karbon monoksida dan ia boleh disalin dalam turbin gas dan syngas enjin atau ditukar kepada diesel atau lain-lain berkepadatan tinggi bahan api hidrokarbon seperti naphtha. Salehi-Khojin berkata bahawa dia dan rakan-rakannya juga boleh engineer pemangkin mereka untuk terus menghasilkan gula atau hidrokarbon lain.

Para penyelidik diukur aktiviti pemangkin bagi setiap tapak aktif pada daun tiruan mereka apabila ia terdedah kepada cahaya daripada 100 W / cm 2. Ini adalah mengenai keamatan purata cahaya matahari sampai ke permukaan Bumi. Syngas dihasilkan pada katod dan oksigen dan hidrogen ion bebas yang dihasilkan pada anod. Ion-ion hidrogen meresap melalui membran ke bahagian katod untuk mengambil bahagian dalam CO 2 tindak balas pengurangan.

ladang solar

"Tindak balas ini adalah 1000 kali lebih baik daripada yang diukur untuk nanopartikel perak dan 60 kali lebih baik daripada kerja-kerja kami sebelum ini dijalankan ke atas sebahagian besar molibdenum disulfida," Salehi-Khojin memberitahu nanotechweb.org. "Apa yang lebih, kecekapan penukaran solar kepada bahan api untuk sistem adalah 4.6%, iaitu 2.5% dari sistem yang terdahulu."

Daun tiruan seperti itu boleh digunakan untuk membuat ladang solar di sebelah loji kimia dan kuasa untuk menukar CO 2 daripada aliran gas ekzos kepada bahan api dengan hanya menggunakan tenaga dari Matahari, tambah beliau. "Dengan cara ini kita bukan sahaja dapat mengatasinya CO 2 tetapi juga menyimpan tenaga Matahari dalam bentuk ikatan kimia, yang merupakan cara yang paling berkesan untuk menyimpan tenaga ini."

Pasukan Illinois, melaporkan tugasnya dalam Sains DOI: 10,1126 / science.aaf4767 s ays bahawa ia kini berharap untuk meningkatkan sistemnya dengan kerjasama industri dan telah memfailkan paten sementara.


Sepasang:The Inks konduktif And Paste perniagaan: Semuanya berubah Seterusnya:Saintis-saintis di Kolej W.Va. hadir penemuan daripada ekonomi, projek kajian impak komuniti