Menggunakan dakwat Dengan Silver nanopartikel Tawaran Keupayaan Untuk New tegar dan fleksibel Circuitry Hibrid

- Mar 20, 2017 -

Hari ini dalam elektronik terdapat dua pendekatan utama untuk litar bangunan: yang tegar (litar silikon) dan, yang lebih menarik, salah satu fleksibel baru berdasarkan kertas dan substrat polimer yang boleh digabungkan dengan 3-D percetakan. Setakat ini, cip yang digunakan untuk mencapai prestasi elektrik yang boleh dipercayai dan tinggi yang diperlukan untuk fungsi-fungsi khusus yang canggih. Walau bagaimanapun, bagi sistem kerumitan yang lebih tinggi seperti komputer atau telefon bimbit, cip mesti terikat bersama-sama. Sekumpulan penyelidik Sepanyol di Universiti Barcelona telah menunjukkan teknik baru ikatan untuk cip tersebut, yang dipanggil SMD atau peranti permukaan dipasang, yang menggunakan pencetak inkjet dengan dakwat yang menggabungkan nanopartikel perak.Teknik, menyifatkan minggu ini dalam Journal of Applied Physics, dari AIP Publishing, telah dibangunkan sebagai tindak balas kepada keperluan industri untuk proses pembuatan yang cepat, boleh dipercayai dan mudah, dan dengan mata untuk mengurangkan kesan alam sekitar daripada proses fabrikasi standard. Nanopartikel perak untuk dakwat inkjet dipilih kerana terdapat industri. Silver mudah diterbitkan semula sebagai nanopartikel ke dalam dakwat stabil yang boleh dengan mudah boleh di bakar. Walaupun perak tidak murah, pagi ount digunakan begitu daya terhad kos dicatatkan adalah rendah.

Cabaran bagi pasukan penyelidikan adalah untuk "melakukan segala-galanya dengan peralatan yang sama," menurut Javier Arrese, ahli pasukan penyelidikan, menambah baik atau mengesahkan prestasi pembuatan standard dengan menggunakan teknologi percetakan inkjet untuk litar dan ikatan cip.

"Kami membangunkan beberapa litar elektronik dengan percetakan inkjet, dan banyak kali kami terpaksa memasukkan cip SMD untuk mencapai objektif," kata Arrese. "Pendekatan kami adalah untuk menggunakan mesin yang sama untuk ikatan yang digunakan untuk litar yang dicetak."

Cabaran yang paling besar ialah mendapatkan nilai kenalan elektrik tinggi untuk semua keluarga saiz SMD. Untuk melakukan ini, pasukan yang dicadangkan menggunakan dakwat perak, dicetak oleh inkjet sebagai penyelesaian pemasangan / pematerian. Titisan dakwat perak telah didepositkan berhampiran dengan kawasan bertindih di antara pad peranti SMD dan dicetak laluan konduktif bawah, dengan dakwat yang mengalir melalui antara muka oleh Kererambutan. Fenomena ini berfungsi sama seperti span: The lompang kecil struktur Spon yang ge ini menyerap cecair, membolehkan cecair yang akan disediakan dari permukaan ke dalam span. Dalam kes ini, antara muka nipis bertindak sebagai lompang kecil dalam span.

Dengan mengambil kesempatan daripada tenaga permukaan yang wujud pada skala nano, nanoparticle perak (AgNP) dakwat memastikan kekonduksian elektrik yang tinggi selepas proses haba pada suhu yang sangat rendah, dan dengan itu sambungan konduktif elektrik yang tinggi boleh dicapai. Dengan menggunakan kaedah yang dicadangkan ini, litar hibrid fleksibel bijak ditunjukkan di atas kertas, di mana SMDS berbeza telah dipasang oleh dakwat AgNP, menunjukkan kebolehpercayaan dan kemungkinan method.

"Terdapat banyak kejutan dalam penyelidikan kami. Salah seorang daripada mereka adalah bagaimana terikat cip SMD adalah untuk inkjet dicetak litar sebelum menggunakan kaedah baru kami berbanding dengan teknologi standard semasa," kata Arrese.

Aplikasi dan implikasi kerja ini boleh menjadi meluas.

"Kami percaya bahawa kerja-kerja kami akan meningkatkan RF yang sedia ada [frekuensi radio] Tags, meningkatkan dan menggalakkan pembungkusan pintar, meningkatkan elektronik boleh pakai, elektronik fleksibel, elektronik kertas ... keputusan kami membuat kita percaya bahawa segala-galanya adalah mungkin," kata Arrese.


Sepasang:Bekerjasama dalam elektronik cetak penyelidikan dan permohonan Seterusnya:Printed Electronics: Platform Sensor RFID Dan Filem Fungsian fleksibel Untuk Pemprosesan automatik