Menggunakan Pencetak pancut dakwat untuk membina litar hibrid fleksibel yang bijak

- Mar 27, 2017 -

Penyelidik dari Universiti Barcelona telah membangunkan satu teknik ikatan untuk membina litar pintar hibrid yang fleksibel dengan Pencetak pancut dakwat yang menggunakan dakwat Perak Tiny.

Keperluan untuk cepat lagi boleh dipercayai dan murah proses untuk membangunkan litar yang turut membantu untuk mengurangkan kesan alam sekitar daripada proses fabrikasi standard adalah asas bagi pembangunan teknik ikatan. Penyelidik memilih Tiny Perak bagi dakwat kerana ia tersedia secara meluas dan senang membiak ke dakwat yang stabil. Manakala Perak itu sendiri bukanlah murah, jumlah yang digunakan dalam proses adalah cukup rendah untuk memastikan kos teknik turun, penyelidik berkata.

Matlamat projek ini ialah untuk menggunakan peralatan yang sama sambil memperbaiki prestasi standard pengilangan berasaskan silikon dengan menggunakan Pencetak pancut dakwat bagi litar tersebut dan Ikatan cip. andquot; Kami membangunkan beberapa litar elektronik dengan Pencetak pancut dakwat, dan berkali-kali kami terpaksa memasukkan cip permukaan peranti dipasang (SMD) untuk mencapai objektif tersebut,"kata Javier Arres, seorang ahli pasukan Penyelidikan di Universiti Barcelona. "Pendekatan kami adalah untuk menggunakan mesin yang sama untuk ikatan yang digunakan untuk litar bercetak."

Bagaimana mereka melakukannya

Dalam teknik ikatan, titisan dakwat Perak disimpan berhampiran kawasan bertindih antara tuala wanita peranti SMD dan jalan pengalir bawah bercetak. Dakwat kemudian mengalir melalui muka oleh capillarity. Ini bekerja seperti SPAN sebagai lompang kecil yang diserap cecair yang membenarkan cecair perlu disediakan dari permukaan yang rata.

Dakwat nanoparticle Perak (AgNP) mempunyai kekonduksian elektrik yang tinggi selepas proses haba pada suhu yang sangat rendah, dan penyelidik telah dapat membentuk sebuah sambungtara pengalir elektrik yang tinggi semasa proses. Penyelidik telah dapat mewujudkan satu litar hybrid fleksibel bijak atas kertas di mana berbeza SMDs jika dipasang oleh AgNP dakwat.

Pembangunan boleh mempunyai implikasi untuk aplikasi masa depan. "Kami percaya bahawa kerja-kerja kami akan memperbaiki tag RF [frekuensi radio] sedia ada, meningkatkan dan menggalakkan smart pembungkusan, meningkatkan elektronik boleh pakai, fleksibel elektronik, kertas elektronik... keputusan kami membuat kita percaya bahawa segala-galanya adalah mungkin," kata Arrese.


Sepasang:Pelajar mempamerkan kemahiran Sains Seterusnya:Cambrios untuk mempercepatkan Nanowire Perak angkat secara global dengan penciptaan CAM China